Kandidatët për president të Maqedonisë ankohen për gjuhën e urrejtjes në fushatën zgjedhore

Kandidatët për president të Maqedonisë, Stevo Pendarovski dhe Gordana Siljanovska Davkova, ankohen për shkak të fyerjeve dhe diskriminimit që kanë pësuar nga kundërshtarët e tyre gjatë fushatës zgjedhore. Ky veprim vjen në kontekstin e një rritjeje të tensioneve dhe gjuhës së ashpër politike që ka dominuar fushatën për zgjedhjet presidenciale, shkruan “Shtypi i Lirë”.

Përpjekjet për të ulur tonin dhe për të parandaluar përhapjen e gjuhës së urrejtjes janë bërë thirrje e vazhdueshme nga organizata shoqërore dhe institucione shtetërore. Megjithatë, në përpjekje për të kapur vota dhe për të forcuar pozitat e tyre, kandidatët dhe partitë politike kanë përdorur një retorikë agresive dhe shpeshherë ofenduese.

Pendarovski, i udhëhequr nga LSDM-ja, dhe Siljanovska Davkova, nga OBRM-PDUKM-ja, janë akuzuar reciprokisht për përdorimin e gjuhës së urrejtjes dhe për sulme personale. Pendarovski ka bërë të ditur se do të paraqesë ankesë për fyerjet dhe diskriminimin nga kandidatja kundërshtare, ndërsa Siljanovska Davkova po bën të njëjtën gjë për shkak të ofendimeve dhe fyerjeve të bëra nga kundërshtarët e saj.

Reagimi i institucioneve është thelbësor për të ndaluar përhapjen e gjuhës së urrejtjes dhe për të mbrojtur integritetin e procesit zgjedhor. Megjithatë, deri më tani, nuk ka pasur reagime të dukshme nga organet kompetente në këtë drejtim, duke bërë që kandidatët të kërkojnë mbrojtje tek Komisioni për Parandalimin dhe Mbrojtjen e Diskriminimit.

Në anën tjetër, Komisioni ka bërë të ditur se do të monitorojë me kujdes fjalën ngacmuese gjatë fushatës zgjedhore, por ka theksuar se jo çdo fyerje është diskriminuese apo gjuhë e urrejtjes. Kjo gjë ka shkaktuar disa shqetësime në shoqërinë civile, duke e bërë të qartë se mosbindja ndaj kodit zgjedhor dhe mungesa e reagimeve të institucioneve mund të lejojnë përhapjen e mëtejshme të retorikës së ashpër dhe të gjuhës së urrejtjes në politikë.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu