Kapitulli i katërt i negociatave të Maqedonisë së Veriut me BE-në: Lëvizja e lirë e kapitalit

Maqedonia e Veriut e ka mbajtur konferencën e parë ndërqeveritare me BE-në, me çka edhe zyrtarisht i ka filluar negociatat për anëtarësim në Union.

Pas konferencës së parë ndërqeveritare, Komisioni Evropian menjëherë e ka filluar edhe procesin e skriningut, i cili përmban 35 kapituj.

Kapitulli i katërt: Lëvizja dhe tregtia e lirë e kapitalit

Shtetet anëtare duhet që të largojnë apo harmonizojnë ligjet e tyre në momentin e integrimit në BE, në lidhje me lëvizjen e qytetarëve dhe kapitalit të tyre. Skriningu në këtë kapitull përfshin sigurinë e qarkullimit të kapitalit dhe pagesave për kapitalin e qytetarëve. Njëjtë si shit-blerja e lirë, edhe lufta kundër pastrimit të parave duhet të jetë e njejtë dhe e përbashkët mes vendeve anëtare. Financimi i terrorizmit gjithashtu duhet të hetohet brenda kufijve të BE-së. Krimi financiar dhe korrupsioni janë sfida më të rënda të shteteve anëtare të BE-së. Sistemi ligjor në vend është shumë i nevojshëm për të kaluar këtë kapitull.

Ndryshe, përveç kapitujve të BE-së, Maqedonia e Veriut ka nënshkruar edhe protokoll me Bullgarinë, i cili përmban gjithashtu disa rekomandime dhe detyrime, të cilat duhet të plotësohen nga të dy shtetet, për të mos pasur pengesa në anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu