Kosova nuk do “mini-Shengen” ndërsa “Serbia nuk duhet të humbasë idenë e krijimit të një Jugosllavie të re”

Analisti politik Fadil Ljepaja vlerëson se administrata e re amerikane nuk i kushton shumë rëndësi marrëveshjes së Uashingtonit, por që këmbëngulja për realizimin e saj vjen nga Beogradi, i cili tregon Prishtinën si një palë të papërgjegjshme në përmbushjen e detyrimeve të ndërmarra, transmeton InfoShqip.

Ljepaja është i mendimit se Serbia nuk respekton asgjë për të cilën ka rënë dakord dhe kjo është arsyeja pse po zhvendos përgjegjësinë në Kosovë, duke shtuar se Kryeministri Albin Kurti po bën vetëm atë që është në interes të Kosovës.

Edhe Serbia nuk ka përmbushur gjithçka. Ne kemi rastin me Izraelin, Kosova ka përmbushur detyrimet e saj në atë drejtim. Serbia ka probleme me këtë sepse ndjek një politikë hipokrite në lidhje me botën arabe. Serbia mohoi të kishte një marrëveshje me Kosovën për ndonjë gjë, ata madje mohuan të kishin një marrëveshje me Uashingtonin, ata folën për një letër qëllimi. Në një farë mënyre, në fushatën parazgjedhore, ata i premtuan këtë politikës amerikane dhe asaj politike që ra në ujë, e cila u përpoq të rrëzonte edhe shtetin amerikan, i cili për fat të mirë nuk pati sukses. Unë nuk mendoj se kemi shumë presion nga administrata amerikane. Ata janë të vetëdijshëm që administrata Trump bëri shumë presion joparimor mbi Kosovën” – thotë Ljepaja.

Megjithëse Kosova mori përsipër në Marrëveshjen e Uashingtonit për Normalizimin Ekonomik me Serbinë për t’u bashkuar me zonën “mini Shengen”, qeveria aktuale e udhëhequr nga Albin Kurti refuzon të zbatojë këtë pikë të marrëveshjes. Ljepaja shprehet se Kurti njohu ndikimin e dëmshëm të kësaj nisme, e cila nuk është në frymën e vlerave evropiane, por është një mjet për dominimin ekonomik të Serbisë, kundër të cilit anëtarët e tjerë janë të pabarabartë.

Serbia duhet të konsiderojë seriozisht idetë e Kurtit mbi marrëveshjen SEFTA dhe duhet të shmangë ato ide me të cilat po përpiqet të krijojë një Jugosllavi të re. Ne duhet të punojmë në sjelljen e politikës evropiane dhe parimeve evropiane në rajon dhe ndërtimin e diçkaje në atë drejtim që nuk do të duhet ta korrigjojmë më vonë – thotë Ljepaja.

Sipas këtij analisti të Prishtinës, Serbia duhet të ndalojë së punuari për “paaftësinë e Kosovës”, por të kuptojë se e ardhmja është në Bashkimin Evropian, drejt të cilit duhet t’i drejtojë aspiratat e saj.

Ljepaja shprehet se një zgjidhje që do të përmbajë gjithashtu një element territorial i përshtatet Rusisë, por “për fat të mirë, Kryeministri Kurti kundërshtoi një ide të tillë”.

Politika serbe është përpjekur të shkëmbejë territore, të marrë atë që do, të japë atë që nuk u nevojitet, por Kryeministri Kurti tha shumë kohë më parë se ai është kundër ndarjeve territoriale. Serbia gjithashtu luajti letrën se Kosova është një shtet i pamundur, se nuk mund të funksionojë dhe se mund të ndërhyjë me ndonjë gjë në Kosovë, doli se nuk mund ta bëjë atë pafundësisht” – përfundon Ljepaja./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu