Kovaçevski: Gjuha maqedonase do të jetë një nga gjuhët zyrtare të BE-së

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski – dhe nga foltorja e Kuvendit, në seancën parlamentare në Kuvend, uroi të gjithë qytetarët për fillimin e negociatave të Republikës së Maqedonisë së Veriut për anëtarësim të plotë në BE, transmeton InfoShqip.

“Zgjodhëm një të ardhme të ndritur për vendin dhe qytetarët pa e rrezikuar gjuhën dhe identitetin maqedonas. Pas 17 vitesh kompromise të vështira, më në fund po hapet procesi për pranimin e Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian dhe të gjithë duhet të jemi krenarë për atë që kemi arritur, sepse për të realizuar këtë qëllim strategjik morëm vendime të vështira që kërkonin lidership dhe guxim, urtësi dhe përgjegjësi.

Me këtë rast, dëshiroj të shpreh mirënjohjen time të pamatë për të gjithë deputetët që me votën “po” mbështetën konkluzionet e propozimit europian dhe na dhanë dritën jeshile për të udhëtuar drejt Brukselit. Më 19 korrik në Bruksel hapëm një kapitull të ri për gjendjen e zhvillimit të përshpejtuar, prosperitetit dhe stabilitetit”, tha kryeministri Kovaçevski.

Kryeministri Kovaçevski tha se negociatat fillojnë me gjuhën dhe identitetin e garantuar maqedonas.

Gjuha maqedonase do të jetë një nga gjuhët zyrtare të BE-së pa asnjë shpjegim, shtesë apo fusnotë. Edhe sot nga foltorja e Kuvendit dua të konfirmoj se negociatat për anëtarësim të plotë me BE-në i kemi nisur me identitet të ruajtur plotësisht dhe gjuhën maqedonase, të cilat nuk janë aspak pjesë e kornizës së negociatave, por janë çështje dypalëshe. pjesë e një protokolli dypalësh me Bullgarinë. Falë punës së koordinuar dhe të përkushtuar të disa palëve të interesuara në pothuajse dy dekadat e fundit, tani kemi një kornizë negociuese në të cilën mbrohet gjuha dhe identiteti maqedonas, dhe çështjet historike janë jashtë saj.

Të gjithë ata që ndoqën diskutimin, që u përfshinë në konsultimet për propozimin europian që na lejoi të vazhdonim rrugën europiane, patën mundësinë të dëgjonin për një mbështetje të fortë dhe të garantuar për identitetin dhe veçorinë tonë kombëtare, për një dhuratë të qëndrueshme, por më së shumti. nga të gjithë për një të ardhme më të mirë, të ardhme, për përparim, për zhvillim. Dhe sado që dikush të dojë të shtrembërojë të vërtetën, të manipulojë popullin me skenarë të errët, fillimi i negociatave për anëtarësim të plotë në BE nënkupton ruajtjen dhe forcimin e identitetit maqedonas, të gjuhës maqedonase, të kulturës, të së kaluarës historike, ndarja dhe specialiteti – si brenda ashtu edhe jashtë vendit, kudo në botë“, tha kryeministri Kovaçevski.

Ai theksoi edhe për perfitimet tjera për qytetarët dhe shtetin nga fillimi i procesit të integrimit evropian.

“Sa i përket asaj që marrim nga fillimi i negociatave me BE-në, do të thoja shkurt – stabilitetin e shtetit, të gjeneratave të tanishme dhe të ardhshme. Nga ky proces, qytetarët dhe ne të gjithë së bashku do të dalim më të fortë, më të qëndrueshëm dhe do të ecim përpara me shpejtësi drejt një të ardhmeje më premtuese së bashku. Pres gjithashtu ndihmë të vazhdueshme dhe të shtuar, të cilën Bashkimi Evropian do ta ofrojë në periudhën e ardhshme. Kjo ndihmë do t’u mundësojë qytetarëve dhe ekonomisë maqedonase të marrin mbështetje konkrete dhe reale, në mënyrë që ne ta jetojmë realitetin evropian sot dhe në mënyrën e duhur dhe do të jetë e një rëndësie të paçmueshme në kohën e një prej krizave më të mëdha ekonomike që bota dhe ne po përballemi”, shtoi kryeministri./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu