Kriza qeveritare në Itali, çfarë ndodh nëse Conte jep dorëheqjen

Qeveria italiane është në krizë. Mediat fqinje kanë raportuar mbrëmjen e sotme, duke iu referuar burimeve se nesër në mëngjes kryeministri Giuseppe Conte do të paraqesë dorëheqjen.

Disa ditë më parë Matteo Renzi tërhoqi nga kabineti dy ministrat e tij duke e çuar në krizë qeverinë italiane. Shkak u bënë përplasjet mes tyre për menaxhimin e buxhetit për përballimin e pandemisë.

Por çfarë ndodh nëse dorëhiqet Conte?

Tgcom shkruan se me dorëheqjen e Kryeministrit, hapen një seri hapash institucionalë, nga të cilët Presidenti është “qendra e gravitetit”, e lidhur me krizën qeveritare.

Kur Presidenti i Republikës merr dorëheqjen e Kryeministrit, ai mund të vendosë, pas konsultimeve me grupet parlamentare, t’i japë një mandat hulumtues një figure institucionale, në 2018 Mattarella ia dha presidentëve të Dhomës dhe Senati, ose t’i jepte mandatin e plotë ose hulumtues Kryeministrit në largim (të cilin ai do ta pranonte me rezervë), ose të fillonte drejtpërdrejt konsultimet e tij në Presidentin.

Konsultimet përdoren për të konstatuar situatën dhe, për pasojë, për të marrë vendime për emërimin e një Kryeministri të ri ose, ndoshta, për dhënien e një mandati tjetër. Mundësia e fundit, në rast të pamundësisë së konstatuar të formimit të një ekzekutivi të ri, është se ajo vendos të shpërndajë Dhomat për të shkuar në zgjedhje.

Me dorëheqjen dhe deri në betimin e një ekzekutivi të ri në duart e Kryetarit të Shtetit, qeveria në largim mbetet në detyrë për drejtimin e çështjeve aktuale. Këto përfshijnë nxjerrjen e mundshme të dekreteve ligjore në raste nevoje dhe urgjence.

Parlamenti – Në mungesë të një marrëdhënie besimi, me krizën qeveritare të gjitha aktivitetet parlamentare ndalen, përveç akteve urgjente të tilla si shndërrimi i dekreteve që skadojnë. Aktiviteti i zakonshëm i Dhomave vazhdon vetëm pasi ekzekutivi i ri ka mbledhur besimin nga të dy Dhomat.

data-full-width-responsive="true">

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu