Ky është plani franko-gjerman për Kosovën: Era njohje nga Serbia

Në nenin 4 të propozimit “evropian” për “marrëveshjen bazë ndërmjet Kosovës dhe Serbisë”, të cilin gazeta beogradase Danas e ka siguruar përmes rrugëve diplomatike, shkruhet se Serbia dhe Kosova dalin nga supozimi se asnjëra prej tyre nuk mund të përfaqësojë palën tjetër në sferën ndërkombëtare ose veprojnë në emër të saj.

“Serbia nuk do ta kundërshtojë anëtarësimin e Kosovës në asnjë organizatë ndërkombëtare”, thuhet shprehimisht në marrëveshjen me gjithsej dhjetë pika.

Bashkimi i Komunave Serbe (ZSO) në veri të Kosovës nuk përmendet konkretisht në këtë dokument, i cili tashmë po qarkullon në rrjetet sociale, por themelimi i tij mund të konkludohet në mënyrë indirekte, përmes anëtarëve të tjerë.

Pra në nenin 10 shkruhet: “Të dyja palët konfirmojnë detyrimet e tyre për zbatimin e të gjitha marrëveshjeve të mëparshme”.

“Konflikti i ngrirë nuk është zgjidhje”

Pas vizitës së “pesëshes” se përfaqësuesve të Bashkimit Evropian dhe të SHBA-së në Prishtinë dhe Beograd të premten, presidenti serb Aleksandar Vuçiç tha se bisedimet ishin shumë të vështira, “ndoshta më të vështirat që kemi pasur”, d.m.th. se ishte një diskutim i hapur për atë që “ne jemi dakord, që është se një konflikt i ngrirë nuk është zgjidhje”.

“Si president i Serbisë, sot pa mëdyshje u përballa me problemet dhe sfidat që do të viheshin para vendit tonë nëse nuk pajtoheshim me planin e propozuar”, ka thënë ai.

Vuçiç pritet t’i drejtohet publikut të hënën, nga një takim i kabinetit qeveritar, pikërisht për këtë çështje.

Presidenti i Serbisë të dielën përsëriti se Serbinë e presin “ditët më të vështira”.

Po pse “të vështira”? Mos aty është dhe “njohja”?

Ky është versioni integral i dokumentit të të ashtuquajturit propozim franko-gjerman, të cilin Danas e ka marrë dhe që tashmë ka “rrjedhur” në rrjetet sociale.

Dhjetë pika marrëveshjeje

Të vetëdijshëm për përgjegjësinë e tyre për të ruajtur paqen; Të përkushtuar për të kontribuar në bashkëpunimin dhe sigurinë e frytshme rajonale në Evropë; Duke kuptuar se paprekshmëria e kufijve dhe respektimi i integritetit dhe sovranitetit territorial, si dhe mbrojtja e pakicave kombëtare, janë kushte themelore për paqen; Duke vepruar në bazë të fakteve historike dhe pa paragjykuar pikëpamjet e ndryshme të palëve për çështjet themelore, përfshirë çështjen e statusit; Me dëshirën për të krijuar kushte për bashkëpunimin e palëve në dobi të popullit – Është rënë dakord si më poshtë:

Neni 1

Palët do të zhvillojnë reciprokisht marrëdhënie normale, të mira fqinjësore, të bazuara në të drejta të barabarta. Të dyja palët do të njohin reciprokisht dokumentet përkatëse dhe simbolet kombëtare, duke përfshirë pasaportat, diplomat, targat e automjeteve dhe vulat doganore.

Neni 2

Të dyja palët do të udhëhiqen nga qëllimi dhe parimet e përcaktuara në Kartën e Kombeve të Bashkuara, veçanërisht ato për të drejtat sovrane të shteteve, respektimin e pavarësisë, autonomisë dhe integritetit territorial të tyre, të drejtën për vetëvendosje dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut. dhe mosdiskriminimi.

Neni 3

Në përputhje me Kartën e OKB-së, palët do të zgjidhin të gjitha mosmarrëveshjet ndërmjet tyre vetëm me mjete paqësore dhe do të përmbahen nga kërcënimi ose përdorimi i forcës.

Neni 4

Palët nisen nga supozimi se asnjëra prej tyre nuk mund të përfaqësojë palën tjetër në sferën ndërkombëtare ose të veprojë në emër të saj. Serbia nuk do ta kundërshtojë anëtarësimin e Kosovës në asnjë organizatë ndërkombëtare.

Neni 5

Të dyja palët do të mbështesin aspiratat e tyre për t’u bërë anëtarë të Bashkimit Evropian.

Neni 6

Ndërsa kjo marrëveshje bazë përfaqëson një hap të rëndësishëm në normalizim, të dyja palët do të vazhdojnë procesin e dialogut të udhëhequr nga BE me një vrull të ri, duke çuar në një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme dhe gjithëpërfshirëse për normalizimin e marrëdhënieve.

Palët bien dakord që në të ardhmen do të thellojnë bashkëpunimin në fushën e ekonomisë, shkencës dhe teknologjisë, trafikut dhe lidhjes, marrëdhënieve në drejtësi dhe zbatim të ligjit, postë dhe telekomunikacion, shëndetësi, kulturë, fe, sport, mbrojtjen e mjedisit, personat e pagjetur dhe fusha të tjera, në mënyrë të ngjashme përmes arritjes së marrëveshjeve specifike.

Neni 7

Të dyja palët avokojnë për arritjen e aranzhimeve konkrete, në përputhje me instrumentet përkatëse të Këshillit të Evropës dhe përdorimin e përvojave ekzistuese evropiane, në mënyrë që të ofrohet një nivel i duhur i vetëqeverisjes për komunitetin serb në Kosovë dhe mundësia e ofrimit të shërbimeve në Kosovë disa fusha specifike, duke përfshirë mundësinë e ndihmës financiare dhe kanalet e drejtpërdrejta të komunikimit ndërmjet komunitetit serb dhe Qeverisë së Kosovës.

Palët do të zyrtarizojnë statusin e Kishës Ortodokse Serbe në Kosovë dhe do të ofrojnë një nivel të lartë të mbrojtjes së trashëgimisë fetare dhe kulturore serbe, në përputhje me modelet ekzistuese evropiane.

Neni 8

Palët do të shkëmbejnë misione të përhershme, të cilat do të vendosen në selinë e qeverisë përkatëse. Çështjet praktike që lidhen me vendosjen e misionit do të trajtohen veçmas.

Neni 9

Nga të dyja palët u vu në dukje përkushtimi i BE-së dhe donatorëve të tjerë për të krijuar një paketë të veçantë të ndihmës financiare për projektet e përbashkëta të palëve për zhvillimin ekonomik, tranzicionin e gjelbër dhe fusha të tjera kyçe.

Neni 10

Palët do të krijojnë një komision të përbashkët, të kryesuar nga BE-ja, i cili do të monitorojë zbatimin e kësaj marrëveshjeje. Të dyja palët konfirmojnë detyrimet e tyre për të zbatuar të gjitha marrëveshjet e mëparshme.

Siç mund të dallohet, në këtë projekt njohja e pavarësisë së Kosovës nga Serbia është e fshehur në zbatimin praktit të saj. Ndaj dhe Vuçiç e quan “vendim të vështirë” për Serbinë.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu