Lajm i madh për Shqipërinë! Gjendet burimi më i madh i gazit natyror të hidrogjenit në minierat e kromit në Shqipëri

Një ekip gjeologësh të lidhur me disa institucione në Francë, duke punuar me dy kolegë nga Shqipëria, ka matur rrjedhën më të madhe natyrore të hidrogjenit ndonjëherë në një minierë kromi në Shqipëri. Në studimin e tyre, të raportuar në revistën Science, grupi mati gazin e hidrogjenit që flluskonte nëpër pishina të lëngshme në minierë.

Gazi i hidrogjenit është pa ngjyrë, pa erë dhe jashtëzakonisht i ndezshëm. Shpesh është përdorur si burim karburanti. Kohët e fundit, ai është konsideruar si një alternativë ndaj karburanteve me bazë karboni, sepse djegia e tij nuk prodhon asnjë gaz serrë.

Aktualisht, hidrogjeni merret duke e kapur atë pasi lëshohet gjatë nxjerrjes së gazit natyror, ai gjithashtu mund të prodhohet përmes një sërë procesesh, shumë prej të cilave përfshijnë çlirimin e gazeve serrë. Një qasje më e mirë, sugjerojnë studiuesit, do të ishte shfrytëzimi i rezervave natyrore të hidrogjenit, siç është ajo nën minierën e Bulqizës në Shqipëri.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se një rezervuar i madh hidrogjeni shtrihet poshtë minierës në Shqipëri, dhe ai e ka origjinën pasi një pjesë e kores së Tokës u zhvendos miliona vjet më parë, duke e shtyrë atë lart dhe mbi koren pranë saj. Shtrirja e tokës që rezultoi formoi një lloj brezi shkëmbor të njohur si një ofiolit. Disa ofiolite të tillë janë zbuluar në mbarë botën, shumica e të cilëve besohet se strehojnë rezervuarë hidrogjeni.

Në këtë studim të ri, studiuesit iu përgjigjën raporteve të sasive të mëdha të hidrogjenit që depërtonin nëpër kanalet e ventilimit dhe flluskojnë në pishinat kulluese në minierë; janë raportuar disa shpërthime. Ata matën kullimin në vende të shumta në minierë dhe përdorën rezultatet për të prodhuar një vlerësim të sasisë totale të hidrogjenit që shpëtonte – numri i tyre tregoi se afërsisht 200 tonë metrikë ikin nga miniera çdo vit, duke e bërë atë rrjedhën më të madhe natyrore të dokumentuar ndonjëherë.

Ekipi hulumtues arrin në përfundimin se teknologjia e re është e nevojshme për të përfituar nga rezervuarë të tillë në mënyrë që të kapin sasi të mëdha hidrogjeni në një mënyrë të pastër dhe ekonomike, ndoshta duke reduktuar varësinë nga karburantet me bazë karboni.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu