LSDM, VMRO-DPMNE dhe BDI janë në kredi bankare miliona euro, për çka bëhet fjalë?

Numri i fundit i të përjavshmes “Fokus” zbulon se cilat parti politike kanë kredi aktive për disa nga bankat vendase dhe çfarë lloj detyrimesh janë ato.

Përveç anëtarësimit dhe donacioneve, LSDM, VMRO-DPMNE dhe BDI janë financuar edhe me kredi, për çka edhe më tutje kanë obligime ndaj bankave vendore, sipas të dhënave të siguruara nga “Fokus” përmes Ligjit për qasje të lirë në informacione publike apo përmes një inspektim i raporteve të partive financiare, përcjell INA.

Nga LSDM-ja në pushtet na informuan se aktualisht kanë dy kredi aktive për “Komercijalna banka” në vlerë prej 29 milionë denarë (afër 500 mijë euro), obligimet e të cilave, siç theksojnë nga atje, i kryejnë rregullisht.

Sa i përket VMRO-DPMNE-së opozitare, ata na theksuan se kanë obligime kreditore edhe ndaj “Komercijalna banka”, por kjo parti ka refuzuar të tregoj shumën e kredisë. “Informacioni i kërkuar ka natyrë konfidenciale ndërmjet kreditorit dhe kreditorit, e përcaktuar me Marrëveshjen e Kredisë ndërmjet palës dhe bankës”, sqaron VMRO-DPMNE.

Mirëpo, llogaria vjetore e partisë që e kemi siguruar nga Regjistri Qendror zbulon se për vitin e kaluar kreditë afatgjata nga bankat vendase kanë qenë mbi 124 milionë denarë (2 milionë euro), ndërsa kamata në kredi dhe kredi mbi 8 milionë denarë.

Partia më e madhe shqiptare BDI, nuk i është përgjigjur fare të përjavshmes “Fokus”, por nga raporti i tyre financiar rezulton se kreditë afatgjata nga bankat vendase kanë qenë 48 milionë denarë apo mbi 786 mijë euro, ndërsa kamata është një milion denarë.

Ajo që është interesante, obligimet e tyre kreditore kanë qenë zero denarë në vitin 2020, por ky fakt ka ndryshuar vitin e kaluar në vitin 2021, pasi BDI-ja bleu një objekt atraktiv zyre në qendër të Tetovës pikërisht me ndihmën e kredisë nga “Alfa Bank” apo “Silk”.

Në të njëjtën kohë, vihet re se në të njëjtën periudhë kur partia mori një kredi, flukset hyrëse të saj u rritën ndjeshëm. Nëse integristët në vitin 2020 kanë grumbulluar vetëm 3,7 milionë denarë nga anëtarësia dhe donacionet, atëherë, sipas raportit të dorëzuar në Entin Shtetëror për Revizion, në vitin e kaluar 2021 kanë mbledhur rreth 30 milionë denarë. Gjithashtu, numri i fundit i të përjavshmes “Fokus” zbulon se sa punonjës kanë partitë politike dhe cilat janë detyrimet e tyre në bazë të pagave dhe shtesave.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu