Lufta në Ukrainë, Biden paralajmëron Putinin të mos përdorë armë bërthamore taktike

Presidenti amerikan Joe Biden ka paralajmëruar Rusinë që të mos përdorë armë bërthamore kimike ose taktike në luftën në Ukrainë.

Duke folur gjatë një interviste për CBS News, Biden tha se një veprim i tillë do të “ndryshonte fytyrën e luftës ndryshe nga çdo gjë që nga Lufta e Dytë Botërore”.

Megjithatë, ai nuk tha sesi do t’i përgjigjej SHB-ja një veprimi të tillë nga ana e Rusisë.

Presidenti rus Vladimir Putin vendosi forcat bërthamore të vendit në gatishmëri “speciale” pas pushtimit të Ukrainës në shkurt.

Ai u tha shefave të mbrojtjes se kjo ishte për shkak të “deklaratave agresive” nga Perëndimi.

Armët bërthamore ekzistojnë për gati 80 vjet dhe shumë vende i shohin ato si një pengesë që vazhdon të garantojë sigurinë e tyre kombëtare.

Rusia vlerësohet të ketë rreth 5,977 armë bërthamore, sipas Federatës së Shkencëtarëve Amerikanë.

Megjithatë, nuk ka gjasa që ajo të synojë të përdorë armë të tilla.

Armët bërthamore taktike janë ato që mund të përdoren në distanca relativisht të shkurtra, në krahasim me armët bërthamore “strategjike” të cilat mund të lëshohen në distanca shumë më të gjata dhe të ngrenë spektrin e luftës bërthamore gjithëpërfshirëse.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu