Ndodh për herë të parë, shkencëtarët ngrenë alarmin, ngrohja globale kalon pragun prej 1,5 gradë celcius

Për herë të parë, ngrohja globale ka tejkaluar pragun prej 1.5C gjatë një viti të tërë, sipas shërbimit klimatik të BE-së.

Udhëheqësit botërorë premtuan në vitin 2015 se do të përpiqeshin të kufizonin të rritjen e temperaturës prej 1.5C, gjë që shihet si thelbësore për të ndihmuar në shmangien e ndikimeve më të dëmshme.

Veprimet urgjente për të ulur emetimet e karbonit mund të ngadalësojnë ngrohjen, thanë shkencëtarët.

“Të kalosh mbi 1.5C të ngrohjes globale në një mesatare vjetore është e rëndësishme,” tha Prof Liz Bentley, shefe ekzekutive e Shoqërisë Mbretërore Meteorologjike.

“Është një hap tjetër në drejtimin e gabuar. Por ne e dimë se çfarë duhet të bëjmë.”

Kufizimi i ngrohjes afatgjatë në 1.5 C mbi nivelet “para-industriale”, përpara se njerëzit të fillonin djegien e sasive të mëdha të lëndëve djegëse fosile është bërë një simbol kyç i përpjekjeve ndërkombëtare për të trajtuar ndryshimet klimatike.

Sipas një raporti historik të OKB-së në 2018, rreziqet nga ndryshimet klimatike, të tilla si valët intensive të të nxehtit, rritja e nivelit të detit dhe shkatërrimi i jetës së egër ishin shumë më të larta në 2C të ngrohjes sesa në 1.5C.

Por temperaturat kanë vazhduar të rriten me një ritëm shqetësues, sipas të dhënave nga Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike të BE-së Copernicus nga viti i kaluar. Në periudhën nga shkurti 2023 deri në janar 2024, temperaturat u rritën në 1.52C më shumë.

Kjo nuk është befasi e madhe. Janari ishte muaji i tetë i ngrohtë rekord me radhë.

Në fakt, një grup shkencor, Berkeley Earth, thotë se viti kalendarik 2023 ishte më shumë se 1.5C mbi nivelet para-industriale.

Këto dallime të vogla janë kryesisht për shkak të mënyrës se si janë vlerësuar temperaturat globale për fundin e viteve 1800, kur matjet ishin më të rralla.

Dhe sipërfaqja e detit në botë është gjithashtu në temperaturën mesatare më të lartë të regjistruar ndonjëherë, një tjetër shenjë e natyrës së përhapur të të dhënave klimatike.

Gjatë muajve të fundit, një fenomen natyror i njohur si El Nino ka rritur gjthashtu temperaturat, megjithëse zakonisht do ta bënte këtë vetëm me rreth 0.2C.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu