Ndryshimet kushtetuese do të ndodhin deri në fund të mandatit, tha Kovaçevski

Kryeministri i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, në një konferencë për media në Bruksel, ka shpallur suksesin e procesit të shqyrtimit, Maqedonia e Veriut do të vazhdojë rrugën drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

“Ne jemi një vend me një politikë të jashtme plotësisht të harmonizuar. Sigurisht, një nga temat do të jetë plani i ri për rritjen e përshpejtuar për Ballkanin Perëndimor, ku do të diskutojmë në detaje përgatitjet që janë bërë. Maqedonia e Veriut përfundoi një proces të suksesshëm të shqyrtimit që u njoh nga BE-ja, por të gjithë e dini se ka edhe një detyrim që duhet ta përfundojmë dhe tani varet nga ne. Nëse të gjithë aktorët politikë në vendin tonë do të kishin kontribuar në një pozicion si koalicioni qeverisës, sot do të ishte një situatë ndryshe. Do të flisnim për hapjen e kapitujve dhe grupeve, por sigurisht që ky diskutim do të vazhdojë.
Procesi do të vazhdojë dhe pashmangshëm do të përfundojë me hyrjen e Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian”,
tha kryeministri Kovaçevski.
Kovaçevski shtoi se Maqedonia e Veriut ka detyrimin e vazhdueshëm për të përfunduar procesin e integrimit dhe shtoi se një angazhim i përbashkët i aktorëve politikë në vend do të çonte në një situatë tjetër, duke lejuar hapjen e kapitujve dhe grupeve të tjera në negociatat e anëtarësimit.

Gjithashtu, në pyetjen e gazetarëve lidhur me ndarjen e procesit të integrimit midis Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë, duke theksuar se këto dy vende kanë filluar shqyrtimin një vit e gjysmë më parë dhe po përparojnë në harmonizimin me standardet e BE-së sipas performancës së tyre individuale.

Në lidhje me ndryshimet kushtetuese, Kovaçevski shprehu optimizëm se ato do të ndodhin deri në fund të mandatit të Qeverisë, duke përmendur se ky është një obligim i qartë nga raporti i Komisionit Evropian. Ai shtoi se procesi i ndryshimeve kushtetuese është i pashmangshëm dhe do të çojë në suksesin e përfundimit të negociatave dhe anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në BE.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu