Nëse Kosova është e jona, pse shqiptarët e Kosovës nuk votojnë në Serbi?

Nga: Milan Protiq

“Profesori Slobodan Samarxhic insiston, por duhet të kujtojmë se dikur kishim një kushtetutë që fliste për shtetin nga Triglav deri në Gjevgjeli dhe nga Subotica në Adriatik. Kështu që në kohën e vlefshmërisë së asaj kushtetute, filloi shpërbërja e atij shteti. Më vonë, ne kishim një kushtetutë që ishte akti themelor juridik i Serbisë dhe Malit të Zi, kështu që edhe ky komunitet u shpërbë, ndërsa kushtetuta ishte në fuqi.

Kushtetuta aktuale e Serbisë është pikërisht injorimi i realitetit dhe rezultati i besimit naiv të autoriteteve pas 5 tetorit se bashkësia ndërkombëtare do të harrojë çështjen e Kosovës dhe përgjegjësinë e Serbisë për situatën atje.

Fituesit besuan se që kur ata e larguan Millosheviçin nga pushteti, askush nuk do t’u shkaktonte atyre probleme me Kosovën. Kështu, ajo që dihej që nga fillimi i krizës erdhi në shprehje të plotë, se populizmi u bë forma mbizotëruese e ndërgjegjes shoqërore, të cilën qeveria e re e mbante. Kushtetuta nga viti 2006 bashkoi fituesit dhe humbësit, qeverinë dhe opozitën, kishën, mediat, qytetarët.

Është e vështirë të shpëtosh nga realiteti dhe aftësitë juridike shpesh nuk ndihmojnë. Nëse shikoni Platformën Negociuese të ekipit negociator shtetëror nga 2006, të cilës i referohet profesor Samarxhic, mund të shihni se ajo thekson vuajtjet dhe fatkeqësitë e popullit serb gjatë viteve 1990, dhe as një fjalë për atë që u ndodhi shqiptarëve në Kosovë. Ky dokument injoron plotësisht përgjegjësinë e qeverisë serbe gjatë viteve 1990, e cila ishte mënyra dominante që qeveria e re të sillej ndaj asaj periudhe. Ik nga realiteti!

Kjo është arsyeja pse nuk është çudi që për dy dekada tani është folur për sanksione, ndarje të njëanshme të Kosovës, si diçka që nuk ka asnjë lidhje me qeverinë serbe, sikur shqiptarët e Kosovës të zgjoheshin një mëngjes dhe të vendosnin të largoheshin Serbia pa asnjë arsye.

Sigurisht, sanksionet dhe bombardimet nuk janë zgjidhja e ndonjë problemi, por a mendon dikush se si ndodhi që këto masa drastike nuk prekën Hungarinë, Rumaninë, Bullgarinë? Epo, ata gjithashtu kishin socializëm, dhe kjo është shumë më keq se e jona. Çekosllovakia gjithashtu u shpërbë, por pa sanksione. Pse nuk i urren bota ata, dhe ne… Stereotipi, po!

Pra, a është Kosova pjesë e Serbisë? Nëse po, pse Qeveria e Serbisë asokohe nuk hoqi taksat për mallrat nga Serbia? Në të vërtetë, pse shqiptarët e Kosovës nuk votojnë në zgjedhjet parlamentare në Serbi? A përfshin Kosova sistemin arsimor, shëndetësor, energjetik, ekonomik, fiskal, të sigurisë?
Kjo është çështja.

Është e nevojshme të ndërtohet një argument se Kosova është ende një pjesë e Serbisë në këtë moment, sepse historia e dorëzimit, tradhtisë, shkeljes së betimeve bazohet në atë. Kushtetuta thotë, dhe kush mund të kundërshtojë çfarë… Kështu thonë ata që janë kundër realitetit, por nuk thonë çfarë për faktin se në Rezolutën 1244 Kosova përmendet si pjesë integrale e shtetit të përbashkët të Serbisë dhe Malit të Zi, e cila më nuk ekziston, dhe jo e Serbisë”.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu