Një oqean i ri po krijohet në Tokë?

Afrika, një kontinent i pasur me diversitet, po përballet me ndryshime dramatike, veçanërisht të prekura nga përçarja e Afrikës Lindore, e cila tërhoqi vëmendjen e konsiderueshme të mediave pas shfaqjes së papritur të një çarjeje të madhe në Kenia në vitin 2018.

Ajo shkaktoi shkatërrime të rënda në jugperëndim të vendit, duke përfshirë edhe shembjen e një pjese të autostradës lokale. Edhe pse teoritë fillestare treguan për një lidhje me Riftin e Afrikës Lindore, gjeologët argumentojnë se tipari është më shumë rezultat i erozionit të tokës.

Studiuesja postdoktorale Lucía Pérez Díaz e Universitetit Royal Holloway në Londër sugjeron se çarja mund të rezultojë gjithashtu nga erozioni i tokës së butë, duke lidhur çarjen e vjetër me të renë.

Ndryshimet në Tokë, megjithëse mund të mos jenë menjëherë të dukshme për ne, vijnë si rezultat i lëvizjes së vazhdueshme të pllakave tektonike. Litosfera, e cila përbën koren dhe mantelin e sipërm, ndahet në pllaka tektonike që lëvizin vazhdimisht.

Kjo lëvizje mund të shkaktojë çarje dhe formim të kufijve të pllakave, siç ndodh në Riftin e Afrikës Lindore, i cili shtrihet në një 3000 km të pabesueshme nga Gjiri i Adenit në veri deri në Zimbabve në jug.

VIDEO:

Rezultati është ndarja e pllakës afrikane në pllaka somaleze dhe nubiane. Çarja ka karakteristika të ndryshme përgjatë gjatësisë së saj, me thyerje në jug që mbulojnë një zonë më të gjerë, ndërsa vullkanizmi dhe sizmiciteti janë të kufizuara. Megjithatë, rajoni Afar tregon shenja të hollimit të rëndë të litosferës pothuajse deri në pikën e shpërbërjes së plotë.

Gjatë dhjetëra miliona viteve të ardhshme, formimi i një oqeani të ri do të bëjë që shtrati i detit të përhapet përgjatë gjatësisë së çarjes, gjë që tashmë ka filluar të ndodhë. Ndërsa oqeani përparon, kontinenti afrikan do të tkurret, duke krijuar një ishull të madh me pjesë të Etiopisë dhe Somalisë që do të jenë në Oqeanin Indian. /tesheshi.com/


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu