Paralajmërimi i shkencëtarëve: Një oqean i ri që po formohet ndërsa Afrika fillon të ndahet

Shkencëtarët kanë zbuluar formimin e një oqeani të ri ndërsa Afrika fillon të ndahet. Studiuesit kanë zbuluar se dy pjesët e tokës, të cilat përbëjnë kontinentin e dytë më të madh dhe të dytë më të populluar në botë, kanë filluar të ndahen – duke i hapur rrugën një oqeani krejt të ri që të kalojë përmes ndarjes.

Vende si Zambia dhe Uganda mund të kenë një ditë vijat e tyre bregdetare nëse masa e tokës vazhdon të ndahet.

Sipas revistës Geophysical Research Letters të rishikuar nga ekspertët, gjeologët kanë qenë në gjendje të konfirmojnë se një oqean i ri po krijohet ndërsa kontinenti afrikan është ndarë në gjysmë.

Shkencëtarët kanë qenë në gjendje të gjejnë vendin e saktë ku, shumë thellë nën tokë, u hap për herë të parë kontinenti.

Plasaritja është e pozicionuar në kufijtë e tre pllakave tektonike që janë larguar gradualisht nga njëra-tjetra prej pak kohësh.

Gjeologët kanë vënë në dukje se ky proces kompleks tektonik do të krijojë vend për një trup krejtësisht të ri ujor miliona vjet nga tani.

Përpjekja ndërkombëtare ka zbuluar se çarja, e njohur si Rifta e Afrikës Lindore, aktualisht shkon 35 milje pasi u shfaq për herë të parë në 2005 në shkretëtirat e Etiopisë.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu