Premton Gates, 1.4 miliardë dollarë për fermerët e vegjël

Premtimi i Fondacionit Gates, i shpallur në konferencën COP27 në Sharm El-Sheikh, synon fermerët e vegjël në Afrikën Sub-Sahariane dhe Azinë Jugore për të ndërtuar elasticitetin e tyre dhe për të përmirësuar sigurinë ushqimore.

Më shumë se dy miliardë njerëz varen nga ushqimi dhe të ardhurat e ekonomive të vogla bujqësore, por aktualisht më pak se dy për qind e financimit global të klimës i kushtohet ndihmës në përshtatjen ndaj ndryshimeve klimatike, tha fondacioni.

“Kriza klimatike shkakton dëme të mëdha çdo ditë, sepse kërcënon rajone të tëra, njerëz dhe ekonomi”, tha Bill Gates.

Gratë, shtylla kurrizore e sistemeve ushqimore

“Duhen më shumë fonde për të siguruar që risitë bujqësore dhe teknologjike të jenë të disponueshme për komunitetet e cenueshme për t’i ndihmuar ata të përshtaten me ndryshimet klimatike, të shpëtojnë jetë dhe të rrisin rritjen ekonomike”, shtoi miliarderi.

Fondacioni tha se financimi i tij do të shkojë për projekte bujqësore inteligjente për klimën, aplikime të reja të teknologjive dixhitale dhe inovacione të tjera, dhe për të mbështetur gratë fermere, raporton Reuters.

Gratë përbëjnë 43 për qind të fuqisë punëtore bujqësore në vendet në zhvillim, por kanë shumë më pak akses në financa, të drejta ligjore dhe arsim se sa burrat, si rezultat i pabarazisë gjinore të rrënjosur.

“Gratë në Afrikën rurale janë shtylla kurrizore e sistemeve të tyre ushqimore, por ato kurrë nuk kanë pasur akses të barabartë në burimet e nevojshme për të realizuar potencialin e tyre të plotë ose për të ndërtuar elasticitet ndaj kërcënimeve klimatike”, tha bashkë-presidentja e Fondacionit Melinda French Gates.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu