Pse mjekët në Zvicër paguhen ekstra edhe për leximin e dosjes mjekësore për pacientin?

Pacientët në Zvicër shpesh goditen me një tarifë shtesë nga mjekët vetëm për leximin e dosjeve ose rezultateve të tyre mjekësore, gjë që i bën shumë njerëz të pyesin: “A mund ta bëjnë ata në të vërtetë këtë?”

Shumica e njerëzve nuk i lexojnë faturat në detaje, por nëse e keni vënë re këtë tarifë të veçantë, mund t’ju duket e çuditshme, përcjell albinfo.ch.Në fund të fundit, një mjek duhet të lexojë çdo dosje që ajo ose ai ka marrë nga profesionistë të tjerë të kujdesit shëndetësor në lidhje me kujdesin tuaj, kështu që ju mund të merrni një trajtim pasues.

Kjo detyrë nuk duhet të jetë e faturueshme – apo jo?

Le të themi se jeni një pacient i ri dhe mjeku sapo ka marrë dosjen tuaj. Ai ose ajo duhet ta lexojë atë në mënyrë që të njihet me historinë tuaj mjekësore.

Ose, mjeku mund t’ju ketë referuar te një specialist dhe ai tani duhet t’i lexojë ato gjetje.

Argumenti për tarifimin e pacientëve është se mjeku juaj ka kaluar pak kohë duke lexuar ato shënime, kështu që ai ose ajo mund të përshkruajë trajtimin e duhur për ju.

Koha e mjekut tuaj, si çdo profesionist, është e vlefshme, kështu që a mund të presim që ata ta bëjnë atë falas?

Përveç leximit të dosjes suaj, ata mund të shqyrtojnë edhe dosjet e pacientëve të tjerë, gjë që mund të jetë një pjesë që kërkon kohë të ditës së tyre të punës.

E lejuar me ligj

Mjekët nuk vendosin vetëm në mënyrë të njëanshme t’ju faturojnë për këtë shërbim, ose të vendosin vetë shumën.

Sipas Tarmed, i cili përcakton tarifat për shërbimet mjekësore së bashku me Federatën e Mjekëve Zvicerane (FMH), shoqatat e sigurimeve shëndetësore zvicerane (Santésuisse), Spitalet zvicerane (H+), si dhe agjenci të tjera zyrtare të përfaqësuara brenda Komisionit të Tarifave Mjekësore SUVA (CTM). ), kjo është një tarifë legjitime.

E renditur nën kodin 00.0140, përkufizohet si “shërbim mjekësor në mungesë të pacientit (përfshirë studimin e dosjes), për një periudhë prej 5 minutash”.

Kjo tarifë “zbatohet për çdo shërbim mjekësor që përdoret për trajtimin e pacientit, i kryer në mungesë të tij, me gojë ose me telefon, për shembull: marrjen e informacionit nga palët e treta, informacionin që u jepet të afërmve ose miqve, persona të tjerë kontaktues për pacientin, diskutime me terapistë dhe kujdestarë, referim te një mjek konsulent, vendosja e recetave ose recetave jashtë konsultimeve, vizitave dhe konsultimeve telefonike.”

Me fjalë të tjera, mjeku mund të faturojë jo vetëm për studimin e dosjes tuaj në mungesë, por edhe për komunikimin me të afërmit tuaj, si dhe me të tjerët të përfshirë në kujdesin tuaj.

A duhet ta paguani këtë faturë?

Meqenëse kjo tarifë miratohet nga Tarmed, ajo do të mbulohet nga sigurimi juaj shëndetësor.

Zyra e mjekut ose do t’i dërgojë faturat drejtpërdrejt në kompaninë tuaj të sigurimit (me një kopje për ju), ose do të merrni një faturë që do t’ju duhet ta paguani vetë dhe më pas do t’ia dërgoni operatorit tuaj për rimbursim.

Varet nga mënyra se si është krijuar ofruesi juaj i sigurimit, me të dyja opsionet që praktikohen në Zvicër.

A ka ndonjë faturë mjeku që sigurimi nuk do t’i mbulojë dhe ju do të duhet t’i paguani vetë?

Përveç trajtimeve që sigurimi i detyrueshëm nuk i mbulon – të tilla si ilaçet eksperimentale, për shembull – ekziston një tarifë tjetër që duhet të paguani për veten tuaj.

Nëse e humbisni takimin tuaj pa e anuluar atë 24 orë përpara, ka të ngjarë të merrni një faturë nga zyra e mjekut.

Mund të ketë disa përjashtime, të tilla si nëse një urgjencë ju pengoi të mbani takimin tuaj. Disa mjekë gjithashtu mund ta tundin këtë tarifë për pacientët me kohë të gjatë që nuk humbasin kurrë takimet ose nëse ishin në gjendje të mbushnin ‘slotin’ tuaj me një pacient tjetër.

Shuma për këtë përcaktohet sipas gjykimit të mjekut dhe mund të jetë “simbolike”, si 50 franga, ose kostoja e zakonshme e vizitës,

Ju duhet ta paguani këtë faturë sepse kompania e sigurimit nuk do ta bëjë.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu