Pse shumë statuja të lashta kanë hundë të thyer?

Nëse keni vizituar ndonjëherë një muze, me siguri keni vënë re se një nga tiparet e përbashkëta të skulpturave është fakti se shumicave u mungojnë hundët — ato që i mungojnë zakonisht janë të thyera në gjysmë ose të copëtuara. Kjo vihet re në të gjitha kulturat dhe periudhat kohore të historisë antike.

Nuk është aspak një veçori e kufizuar në skulptura të ndonjë kulture apo epoke të veçantë. Madje edhe hunda e Sfinksit të Madh , në Piramidat e Gizës në Egjipt, dihet se mungon. Dhe nëse keni vënë re diçka të tillë, me siguri keni pyetur veten: “Çfarë ka ndodhur me hundën?”

Është e vërtetë që disa skulptura të lashta u ndryshuan qëllimisht nga njerëzit në periudha të ndryshme për arsye të ndryshme. Për shembull, sipas mentalfloss.com, ekziston një kokë mermeri greke e perëndeshës Afërditë nga shekulli i parë pas Krishtit, e cila u zbulua në Agora Athinase.

Mund të thuash që kjo kokë e veçantë prej mermeri u vandalizua në një moment me qëllim nga të krishterët, sepse ata gdhendën një kryq në ballin e perëndeshës. Kjo kokë mermeri, megjithatë, është një rast që nuk është përfaqësues i shumicës së skulpturave antike të cilave u mungon hunda.

Për shumicën dërrmuese të skulpturave antike që u mungojnë hundët, arsyeja e mungesës së tyre nuk ka të bëjë absolutisht me njerëzit. Në vend të kësaj, arsyeja e mungesës së hundës ka të bëjë thjesht me konsumimin natyral që skulptura ka pësuar me kalimin e kohës, shkruan abcnews.al.

Fakti është se skulpturat e lashta janë mijëra vjet të vjetra dhe të gjitha kanë pësuar konsumim të konsiderueshëm natyror me kalimin e kohës. Statujat që shohim sot në muze janë pothuajse gjithmonë të goditura dhe të dëmtuara nga koha dhe ekspozimi ndaj elementeve.

Pjesët e skulpturave që dalin jashtë, të tilla si hunda, duart, kokat dhe shtojcat e tjera, janë pothuajse gjithmonë pjesët e para që thyhen, ndërsa pjesët e tjera që janë të lidhura më fort, si këmbët dhe bustët, në përgjithësi kanë më shumë gjasa të mbeten të paprekura.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu