Qeveria është në pritje të përgjigjes së Francës pas miratimit të propozimit nga parlamenti bullgar

Ndonëse nuk dihet një datë konkrete, Qeveria pret që ditëve në vijim propozimi francez për zhbllokimin e procesit integrues të arrij në Shkup.

Burime nga Ministria e Jashtme thonë shkurt se në javën që pason propozimi francez mund të arrijë në adresë të tyre, por pa precizuar saktësisht ditën edhe pse shpresat për tejkalimin e bllokadës mund të shuhen më 30 qershor.

Ndërkohë opozita pretendon se propozimi francez i miratuar në parlamentin bullgar nuk është ai të cilin sipas tyre e propagandon Qeveria.

Nënkryetari i VMRO-DPMNE-së, Aleksandar Nikollovski në një intervistë për televizionin Sitel ka deklaruar kërkesat bullgare do të jenë pengesë edhe për Qeveritë e ardhshme.

“Qëllimi i Osmanit nuk korrespondon me deklaratat që i jep dhe mundohet të na e shet neve me një trik të thjeshtë se korrigjimi i dy fjalive në pozicionin bullgar përmes një amendamenti në parlamentin bullgar nënkupton se janë përmirësuar punët. Jo, janë të njëjtat. E para nuk njihet gjuha maqedonase. Thuhet se dyja palët duhet japin interpretimet e tyre dhe neve e dimë se bullgarët do të thonë se gjuha maqedonase është dialekt i gjuhës bullgare. E dyta, figurat historike të gjitha shkruhen si bullgar, që do të thotë neve jemi dru pa rrënjë, nuk ekzistojmë si komb dhe jemi kombi kimik i shpikur. E treta insistohet në hapjen e Kushtetutës pa pasur garanci se kjo do të jetë kërkesa e fundit e bullgarëve”, tha Aleksandar Nikollovski, Nënkryetar i VMRO-DPMNE-së.

Ndaj akuzave të Nikollovskit dhe pretendimeve të tij se Osmani më tepër punon që Shqipëria të merr datë për negociata se sa Maqedonia e Veriut, i pari i diplomacisë iu kundërpërgjigj duke thënë se qëndrimet e Nikollovskit burojnë nga albanofobia dhe qëllimi për të rrënuar pozicionet shtetërore përmes ndarjeve etnike.

“Të tentosh ta sulmosh dhe cenosh shtyllën kryesore të shtetit ku edhe mbështetet forca e pozicioneve tona, nuk është vetëm jo përgjegjësi, por thellë brenda vetes përmban një patologji e cila gjendet fshihet në rrënjët e albanofobisë. Qëllimi është i qartë, por shpresoj që këto qëndrime të mos i ketë edhe VMRO-DPMNE-ja. Duke hedhur gurë dhe dru mbi shqiptarët si armiq të këtij shteti, tentohet të krijohet ndarje etnike mbi çështjet strategjike”, deklaroi Bujar Osmani, Ministër i Jashtëm.

Ditë më parë ministri i Jashtëm, Bujar Osmani tha se dy gjëra në kornizën negociuese e ndajnë Shkupin dhe Sofjen nga marrëveshja, protokolli i cili i referohet procesverbaleve nga zbatimi i marrëveshjes për fqinjësi të mirë dhe koha për hapjen e Kushtetutës.

Shkupi kërkon që hapja e aktit më të lartë juridik të vendit të bëhet pas hapjes së negociatave.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu