Raleva: Nëse mjekët shkojnë në pension, shëndetësia e Maqedonisë nuk do të mbijetojë

Profesoresha Marija Raleva nga Departamenti për psikiatri dhe psikologji mjekësore pranë Fakultetit Mjekësor në Shkup, alarmon se do të bëhet dëm i madh me iniciativën e Ministrisë së Shëndetësisë, në lidhje me Ligjin për pensionim, i cili parasheh që mjekët dhe profesorët e fakulteteve mjekësore të dalin në pension me 64 vjet.

Ajo thotë se duhet të rishqyrtohet ky vendim, të bëhet analizë reale e gjendjes dhe të parashihen pasojat që vijnë nga ky vendim, përcjell Telegrafi Maqedoni.

“Ky hap mund të shkatërrojë më tej sistemin shëndetësor dhe të kontribuojë në parandalimin e mëtejshëm të shëndetit të brishtë të qytetarëve tanë. Të mos harrojmë se jetëgjatësia mesatare e qytetarëve tanë vitet e fundit është ulur me disa vite (për meshkujt është 71.6 vjet, për femra 75.3 vjet) krahasuar me mesataren e vitit 2018 (76.7 vjet) dhe mesatarja e BE-së prej 81 vitesh”, thotë Marija Raleva.

Ajo sqaron se nëse mjekët nga Klinika Universitare e Psikiatrisë dalin në pension, i gjithë specializimi do të mbetet pa mentor.

Ajo më tej theksoi se problemet sociale prekin drejtpërdrejt të rinjtë, prandaj po përballemi me epidemi të problemeve të shëndetit mendor tek fëmijët.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu