Rritje e madhe e çmimit të gazit: 1000 metër kub shiten mbi 3100 dollarë

Çmimi i gazit në Evropë gjatë tregtimit të mërkurën tejkaloi 3100 dollarë për 1000 metër kub për herë të parë që nga 8 marsi, sipas të dhënave nga bursa e Londrës ICE. Rritja totale e çmimit të gazit që nga fillimi i ditës është 16%, transmeton InfoShqip.

Çmimi i kontratave të së ardhmes në shtator në qendrën TTF në Holandë u rrit në 3,113 dollarë për 1,000 metër kub. m, ose 302 € për MWh (bazuar në kursin aktual të këmbimit EUR/USD, çmimet e ICE tregohen në EUR për MWh).

Rritet çmimi i gazit në vazhdën e ndërprerjes së furnizimeve nëpërmjet Nord Stream për tre ditë nga 31 gushti për shkak të riparimeve në kompresorin e vetëm të gazit të mbetur në punë.

Përveç kësaj, kompania amerikane Freeport LNG tha se pret të rifillojë pjesërisht operimet në terminalin e saj LNG pas një aksidenti në fillim ose në mes të nëntorit dhe të rifillojë prodhimin e plotë në mars 2023. Para kësaj, uzina ishte planifikuar të rifillonte funksionimin në tetor dhe të arrinte kapacitetin e plotë deri në fund të vitit 2022. Kapaciteti i Freeport LNG vlerësohet në 15 milion ton LNG në vit – rreth 16% e totalit të eksporteve të SHBA.

Më 7 mars 2022, çmimi i gazit për herë të parë në histori arriti në pothuajse 3900 dollarë për 1000 metër kub. “Gazprom” nuk përjashton që çmimi i benzinës në Evropë këtë dimër mund të rritet mbi rekord prej 4000 dollarë për 1000 metër kub.

Ekspertët e intervistuar nga TASS thonë se çmimi i gazit mund të rritet në dimër në një rekord prej 5000 dollarë për 1000 metër kub në rast të një vale të mprehtë të ftohtë dhe një ulje të stoqeve në magazinë. Sipas tyre, tani nuk ka një kufi të arsyeshëm për çmimet spot në treg.

Për situatën rreth rrjedhës Veriore

Që prej datës 27 korrik, gazsjellësi “North Stream” përdoret në masën 20% të kapacitetit maksimal për shkak të mbylljes së disa turbinave me gaz. Njëri prej tyre – i prodhuar në Kanada nga Siemens Energy – u dërgua në Montreal për riparime.

Për shkak të sanksioneve të Otavës kundër Moskës, prodhuesi fillimisht refuzoi t’i kthejë pajisjet e riparuara në Gjermani, por pas kërkesave të shumta nga SRG, ajo përsëri vendosi t’i kthejë ato. Më 25 korrik, Gazprom njoftoi mbylljen e detyruar të një motori tjetër turbine me gaz në stacionin e kompresorit Portovaya për shkak të skadimit të kohës midis riparimeve. Kështu, vetëm një turbinë mbeti në gjendje pune./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu