Rryma godet gërmuesit e kriptove

Përllogaritja e re e energjisë elektrike nga ky muaj, do të reduktoj deri në 70% gërmimin e kriptovalutave nga prodhuesit e tyre. Ata që kultivojnë me pajisjet elektronike të lidhura në mënyrë legale në rrjetin e furnizimit elektrik thonë se shpenzimet do të jenë marramendëse duke marrë në konsideratë bllok tarifat e reja, veçanërisht atë të katërtën që do të ketë të njëjtin çmim të megavatorit të tregut ndërkombëtar. Sot me njërin prej prodhuesve të kriptovalutave, i cili në kushte anonimiteti na shpjegoi se fitimi i tyre do të përgjysmohet dhe nuk përjashtojnë mundësinë të heqin dorë nga ky zanat dhe të shesin edhe pajisjet e tyre të shtrenjta konkretisht kartat grafike me të cilat gërryejnë kriptot.

“Unë jam relativisht i ri në këtë treg, vec dy muaj kam përvojë në tregun e gërmimit dhe tani për tani është OK, jam i kënaqur. Bëhet fjalë për një investim jetëgjatë. Së fundi, u goditëm shumë me rritjen e çmimit të rrymës, por mund tw them se kjo punw akoma është fitimprurwse. Ka më pak fitim, megjithatw do të punoj me 30% tw kapacitetit”, deklaroi M.N. Prodhues i kriptovalutave.

Gërryerja e kriptove, një fushë e cila nuk u rregullua dot me ligjet e vendit, gjatë viteve të fundit, haptazi është pranuar se shumica e prodhuesve edhe më herët e kanë vjedhur rrymën, për të pasur fitim më të madh dhe më të pastër. Pyetëm në Kompaninë shpërndarëse “EVN-Maqedoni” e cila pranon se në rrjetin e tyre ka kyçje të paligjshme, por nuk na dhanë informacione të sakta se sa nga këto lidhje shfrytëzohen për gërryerjen e kriptovalutave. Nga EVN thanë se kanë kërkuar asistencë nga MPB-ja, por akoma nuk ka marrë mbështetje konkrete nga institucionet shtetërore.

“Shpërndarësi elektrik EVN është kompetent vetëm për pjesën e rrjetit deri te orëmatësi, dhe jo edhe për instalimin e brendshëm në objektet e klientëve. Në qoftë se vërtetohet vjedhje e energjisë elektrike, ajo denoncohet në polici, dhe më tej, janë kompetente organet hetuese shtetërore”, thanë nga EVN-Maqedoni.

Kriza globale financiare e muajve të fundit, veçanërisht ajo e energjisë elektrike dhe derivateve të karburanteve, inflacioni e kështu me radhë, u reflektua edhe në tregun e kriptovalutave. Nëse një Bitcoin pati shënuar edhe vlerën e 70 mijë dollarëve amerikanë, tani në treg vlen vetëm 20 mijë dollarë. Disa shtete si Kina dhe Britania e Madhe e patën ngrirë përkohësisht mundësinë e konvertimit të parasë elektronike në monedha reale. Dyqanet që vizituam thanë se shitja ka rënie drastike edhe në vend.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu