Sa fitohet në Gjermani? Lista e profesioneve dhe pagat e tyre mesatare

Transparencë më të madhe të pagave – Agjencia Federale e Punësimit dëshiron ta sigurojë këtë me atlasin e saj të pagave. Atlasi i pagave përmban pagën mesatare të të gjitha profesioneve.

Shkalla tregon të ardhurat mesatare mujore bruto për 100 profesionet më të popullarizuara në Gjermani.

100 profesionet më të popullarizuara:

Profesioni / Paga mesatare – shuma bruto

Infermier 3174 euro

Farmacist 4 546 euro

Arkitekt 4122 euro

Mjek 6 337 euro

Ndihmësmjek 2 496 euro

Punonjës në optikë – 2 407 euro

Bukëpjekës 2 319 euro

Shitës në dyqan buke 1840 euro

Eskavatorist 3 437 euro

Nëpunës banke 4990 euro

Inxhinier ndërtimi 4999 euro

Shofer profesionist 2567 euro

Ekonomist biznesi (tekstile) 3 916 euro

Biolog 5240 euro

Kontabilist 3 695 euro

Punonjës zyre 3 338 euro

Shofer autobusi 2925 euro

Agjent në koll-qendra 2161 euro

Asistent kimiko-teknik 3 943 euro

Kontrollor 5 714 euro

Redaktor 4094 euro

Mjeshtër çatish 3 140 euro

Dispeçer i skenës / filmit / televizionit 4 852 euro

Furnitor në shitje 4734 euro

Referent i shitjes me pakicë 2 445 euro

Elektricist 3176 euro

Elektromekanik 3 465 euro

Teknik elektronik për pajisje dhe sisteme 3 465 euro

Recepsionist 1716 euro

Edukator 3903 euro

Menaxher eventesh 3474 euro

Specialisti i komunikimit zyre 3900 euro

Instruktor shoferi 2 930 euro

Drejtues dege/filiali 4 113 euro

Punime qeramike 3046 euro

Parukier

Drejtues vinç-kamionçinë 2 679 euro

Instalues ​​gazi dhe uji 3 122 euro

Pastrues pallati 2105 euro

Disejnator grafike 3 180 euro

Tregtar me shumicë 3 162 euro

Specialisti i hotelerisë 2 117 euro

Roje pallati 2924 euro

Nëpunës industrial 3 667 euro

Mekanik industrial 3 871 euro

Informaticient 5 731 euro

Inxhinier elektronik 6300 euro

Nëpunës gjyqësor 3373 euro

Arkëtar në shitje me pakicë 2 212 euro

Kamarier 1823 euro

Menaxher i llogarive përfundimtare 5 034 euro

Kuzhinier 2205 euro

Infermier 3645 euro

Bojaxhi 2975 euro

Punonjës magazine 2 279 euro

Mësues i shkollës fillore 4 444 euro

Mësues i shkollës së mesme 5577 euro

Punonjës i logjistikës 3525 euro

Logoped 2714 euro

Bojaxhi me ngjyra 2819 euro

Specialist/asistent marketingu 3678 euro

Menaxher marketingu 4799 euro

Inxhinier mekanik 6 173 euro

Murator 3214 euro

Teknik i mekatronikës 3 304 euro

Media dizajner i figurës dhe zërit 2966 euro

Laborant mjeko-teknik 3 497 euro

Përpunues metali 3 674 euro

Infermier në spital 3511 euro

Zyrtar i Burimeve Njerëzore 3927 euro

Fizioterapist 2588 euro

Pilot mbi 6450 euro

Psikolog 4626 euro

PR menaxher 4520 euro

Programues 4 634 euro

Ndihmës avokat 2 640 euro

Redaktor 4 366 euro

Stafi i pastrimit 1911 euro

Mekanik anijesh 3798 euro

Farkëtar 3053 euro

Arkëtar 3 338 euro

Punonjës sigurie 1800 euro

Argjendar 2 416 euro

Zhvilluesi i softuerit 5195 euro

Punonjës social 3987 euro

Referent i Sigurimeve Shoqërore 4160 euro

Punonjës në zyra doganore 3 275 euro

Punonjës tatimor 2 856 euro

Ndërtues rrugësh 3 463 euro

Administrator i sistemit 4750 euro

Projektues teknik 3 368 euro

Asistent Mjedisi 3569 euro

Shitës 2 445 euro

Monitor trafiku 3 430 euro

Referent sigurimesh 4 695 euro

Zyrtar Administrativ (Shërbimi i Lartë) 4 543 euro

Mekanik pjesësh 3 755 euro

Kontabilist i certifikuar mbi 6 450 euro

Teknik dentar 2590 euro

Marangoz 3 189 euro

Në disa sektorë pagat kanë rënë

Paga mesatare e të gjithë punonjësve definitivë që i nënshtrohen kontributeve shoqërore ishte 3,427 euro në vitin 2020. Krahasuar me vitin 2019, pagat janë rritur me 26 euro, që është rritja më e ulët që nga viti 2009. Më pas, pagat janë rritur vetëm me 20 euro për shkak të gjendjes ekonomike dhe krizës financiare.

Sektorët janë prekur ndryshe. Madje në sektorin e prodhimit (-44 euro) dhe në atë të hotelerisë (-79 euro), paga mesatare ka shënuar rënie krahasuar me një vit më parë. Nga ana tjetër, rritje ka tek shërbimet e sigurimit (+ 111 euro), shërbimet shëndetësore dhe sociale (+ 80 euro) dhe arsimi dhe trajnimi (+ 77 euro). Ndërsa infermierët geriatrikë, që në vitin 2019 fitonin mesatarisht 3,032, paga mesatare e tyre në vitin 2020 u rrit mbi mesataren prej 3,174 euro.

Hendeku i pagave midis Perëndimit dhe Lindjes mbetet i madh

Kualifikimi profesional përcakton kryesisht pagën. Për punonjësit me diplomë akademike vlera mesatare është 5265 euro dhe me kualifikim profesional të njohur 3300 euro. Punonjësit pa arsim nga ana tjetër fitojnë vetëm 2515 euro.

Nga madhësia e kompanisë, varet gjithashtu edhe kompensimi. Për kompanitë e mëdha me 250 ose më shumë mbajtës të obligacioneve që paguajnë kontribute, mesatarja është më e lartë dhe arrin 4,259 euro, dhe më e ulëta arrin për kompanitë e vogla me më pak se dhjetë pjesëmarrës, që është 2,523 euro.

Sipas portalit të punësimit Stepstone, paga varet edhe nga vendndodhja. Sipas shkallës së pagave Stepstone për vitin 2022, paga mesatare në Hesse është më e larta në Gjermani, me 47,840 euro.

Baden-Virtemberg është në vendin e dytë me 47,800 euro, pak përpara Bavarisë (46,800 euro). Në fund janë Meklenburg- Pomerania Perëndimore (33,600 euro), Brandenburg (34,300 euro) dhe Saksoni-Anhalt (35,400 euro).

Frankfurti i Majnës dominon listën e qyteteve kryesore me 54100 euro. Ai pasohet nga Mynihu (53.900 euro) dhe Shtutgarti (53.600 euro).


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu