Serbia mund të përsërisë zgjedhjet brenda gjashtë muajve, ja strategjia e Vuçiçit për të dalë nga kriza politike që ka mbërthyer Beogradin

Media serbe “Danas” ka publikuar një artikull, në të cilën hidhen hipoteza që do të ketë zgjedhje të reja në Beograd pas gjashtë muajsh. Sipas shkrimit, ato do të bëhen së bashku me zgjedhjet tjera lokale. Të intervistuarit nga “Danas” thonë se kjo do të jetë një strategji daljeje për Aleksandër Vuçiçin dhe një hap drejt zgjidhjes së krizës ekstreme politike në të cilën ndodhet aktualisht Serbia.

Megjithatë, siç sqarojnë më tej ata, pa ndryshimin e kushteve zgjedhore, listat e renditura të zgjedhësve dhe mediat e lira, nuk ka asnjë garanci që qeveria nuk do t’i vjedhë edhe ato zgjedhje. Kujtojmë se nënkryetarja e Partisë Liri dhe Drejtësi, Marinika Tepiç, e cila është në grevë urie për shkak të vjedhjeve zgjedhore, tha në një intervistë për Reuters se opozita po kërkon një mision ndërkombëtar për të audituar të gjithë procesin zgjedhor.

“Ne duam që zgjedhjet të anulohen dhe një e re të mbahet pas pesë deri në gjashtë muaj, por në kushte më të mira,” tha Tepiç.

Përsëritja e zgjedhjeve, por vetëm në kushte të rregullta

Miodrag Gavriloviç, nënkryetar i Partisë Demokratike , beson se një situatë e rëndë dhe ekstreme krize në vend është krijuar për shkak të sjelljes së papërgjegjshme të autoriteteve.

“Në situata të tilla gjithmonë konsiderohen opsione që mund të çojnë në një dalje nga kriza. Serbia kundër dhunës do të bëjë gjithçka që është në fuqinë tonë për të respektuar vullnetin elektoral të qytetarëve. Që qeveria të mos e shembet plotësisht shtetin. Kjo është e rëndësishme për të gjithë qytetarët, jo vetëm për votuesit e SPN. Ne duam një shtet demokratik në të cilin institucionet ekzistojnë dhe bëjnë punën e tyre. Dhe Vuçiç po kërkon një strategji daljeje dhe për këtë mundësi mund të shfrytëzojë mosvotimin e autoriteteve të Beogradit duke përdorur pozicionin e Nestoroviçt”.

Mënyra se si arrijmë në zgjedhje të reja është më pak e rëndësishme se ato zgjedhje të përsëritura të bëhen sipas ligjit”, thekson Gavriloviç dhe shpjegon se ka baza që zgjedhjet të mbahen në maj dhe çfarë bazash do të zgjedhë qeveria, gjithashtu përcaktojnë nëse janë të gatshëm ta vënë ligjin para interesave të tyre partiake dhe personale.

Strategjia e Vuçiç

Dhe Gjorgje Stankoviç, nënkryetar i Lëvizjes Kombëtare të Serbisë, beson se deklarata e Marinika Tepiçit për përsëritjen e zgjedhjeve pas pesë deri në gjashtë muaj bazohet në realitet, por se para kësaj është e nevojshme të rregullohen listat e votuesve dhe të hapet media kombëtare, dhe pikërisht këtu vullneti i institucioneve për ta bërë këtë është vendimtar. Ai përsërit se opozita nuk planifikon të heqë dorë nga kërkesat e saj dhe se edhe njohja indirekte do të jetë një fitore për qytetarët që duan një Serbi demokratike. Aleksandar Jerkoviç, kandidati i listës së Nestoroviçit për kryetar të Beogradit, nuk ka dashur të komentojë për Danas propozimin e nënkryetarit të PSSH-së që zgjedhjet të përsëriten për pesë deri në gjashtë muaj, duke përmendur si arsyetim obligimet e shumta. Gjithashtu, edhe një herë na është mohuar një përgjigje nga Partia Përparimtare Serbe.

Snezana Paunoviç, nënkryetare e Partisë Socialiste të Serbisë, thotë për Danas se zgjedhjet përsëriten sipas ligjit në rast se asnjë parti politike, parti apo grupim nuk arrin të sigurojë shumicën. Pra, kjo nuk varet nga dëshirat apo pritjet e askujt, por nga fakti nëse një marrëveshje mund të arrihet.

“Nëse e kuptova mirë, zgjedhjet po përsëriten në tre qendra votimi, që para së gjithash do të thotë se procesi zgjedhor nuk ka përfunduar. Do të ishte më e drejta të prisnim përfundimin e procesit zgjedhor dhe më pas të flisnim për shumicën e mundshme në qytet. Nëse nuk ka shumicë, zgjedhjet do të përsëriten brenda afatit të përcaktuar me ligj”, thekson Paunoviç.

Sipas saj, hapësira e vakumit nuk duhet të keqpërdoret në asnjë mënyrë, sepse ajo u shkakton dëm qytetarëve të Beogradit dhe ne si njerëz përgjegjës nuk duhet ta lejojmë atë.

“Mendoj se është mjaft e mundshme, madje deri diku realiste, që zgjedhjet e Beogradit të përsëriten së bashku me pjesën tjetër të zgjedhjeve lokale në pranverën e vitit të ardhshëm. Kjo do të ishte pak e ‘kalbur’ (sepse sigurisht që nuk ka pasur më pak parregullsi dhe shkelje të procesit zgjedhor në nivel republikë sesa në Beograd, vetëm se ato mund të jenë më të vështira për t’u vërtetuar), por besoj se për shumicën e si aktorët vendas ashtu edhe të huaj, është një kompromis relativisht i pranueshëm,” tha ai për Danas.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu