Shkupi vazhdon te jetë në mesin e qyteteve më të ndotura në Evropë

Shkupi pasditen e sotme sërish renditet i dyti në mesin e qyteteve më të ndotura në Evropë dhe i gjashti në botë, sipas platformës “IQAir“, e cila monitoron ndotjen e ajrit në kohë reale.

Me një indeks të cilësisë së ajrit prej 162, ndotja e ajrit në Shkup aktualisht është e dëmshme për shëndetin, dhe ajri më i keq se kryeqyteti i Maqedonisë në botë është i regjistruar në Lahore në Pakistan, Nju Delhi dhe Kalkuta në Indi dhe Daka në Bangladesh.

Nga rajoni, kryeqyteti i Bosnje-Hercegovinës, Sarajeva, e cila është në vendin e parë në Evropë dhe e pesta në botë, ishte gjithashtu në 10 pozitat e para më të këqija.

Ndotja në Shkup prej vitesh është problem për të gjithë banorët e tij, pra për çdo qeveri. E derisa çdo mëngjes Shkupi zgjohet në shoqërinë e pesë qyteteve më të ndotura në botë, institucionet kompetente janë ende në pritje të rregulloreve të reja që do të rregullojnë problemin e ndotjes.

Ministrja e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Kaja Shukova, lidhur me të dhënat alarmante për ndotjen e ajrit të këtyre ditëve, sidomos në Shkup dhe në disa qytete të tjera, tha se kjo është kryesisht për shkak të ngrohjes joekologjike në ditët e ftohta të amvisërive të shumta, por edhe pjesërisht nga institucionet. Ai tha se për masat afatgjata Qeveria do t’i ndihmojë komunat.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu