Skandaloze! I thyejnë krahun bebes së posalindur në Gjinekologji, nuk e informojnë familjen as nënën

Konfirmimi i klinikës: Krahu i thyer dhe procedurat e shpjeguara. Në zhvillimin e fundit të Klinikës Gjinekologjike dhe Obstetrike për Shkup1, Viktoria Jovanovska, drejtoreshë e klinikës, pranon shqetësimet e familjes Damjanovski.

Zbulimi nga mediat përfshinte një foshnjë me krahun e thyer dhe çuditërisht, nëna nuk u lejua të dëshmonte situatën.

Jovanovska shpjegon se gjatë periudhës së vëzhgimit, procedura standarde është që prindërit të mos zbulohen informacione në kohë reale.

Për zgjidhjen e mosmarrëveshjes, drejtoresha Jovanovska paralajmëroi formimin e Komisionit në kuadër të Departamentit të Gjinekologjisë. Detyra parësore e këtij Komisioni është shqyrtimi i të gjithë rastit në detaje, me njohuri nga ekipet gjinekologjike dhe pediatrike. Qëllimi është të përcaktohet sekuenca e ngjarjeve dhe të identifikohen gabimet e mundshme në veprimet e mjekëve.

“Komisioni duhet ta shqyrtojë tërë rastin”, thekson Jovanovska.

Ajo thekson nevojën për të mbledhur opinione si nga ekipi gjinekologjik ashtu edhe nga ai i pediatrisë për zbardhjen e saktë të incidentit. Sa herë që prindërit shprehin pakënaqësi ose ndodhin ngjarje të pakëndshme, hetimet e plota janë praktikë standarde për të siguruar llogaridhënien.

Drejtoresha Jovanovska tregon se për rastin ka mësuar herët në mëngjes. Pediatrit shprehën shqetësimin për krahun e fryrë të foshnjës, duke nxitur hetime të mëtejshme. Sfida e vetme këtu ishte se jo çdo foshnje mund të bëhet me rrezatim, veçanërisht kur është në një pozicion të caktuar.

Jovanovska shpjegon rreziqet e natyrshme që lidhen me pozicionet e caktuara të lindjes, të cilat çojnë në fraktura të mundshme. Në këtë rast, krahu i foshnjës vendosej në mënyrë tërthore, duke krijuar një situatë në të cilën mund të ndodhte një frakturë. Pavarësisht sfidave, ekipi mjekësor e trajtoi me sukses situatën sipas protokolleve të vendosura.

“Kur shkova për fëmijën e parë, pashë që pediatrët ishin të shqetësuar se foshnja kishte një ënjtje në krah. Nuk mund të mungonin që ai kishte një frakturë në pjesën e sipërme të krahut, sepse jo çdo foshnjë mund të bartet në një radiografi. Rreziku i një frakture në një pozicion të tillë (ishte i vendosur në mënyrë tërthore, dhe më parë legeni) – tani i kam thirrur. Kur duhet nxjerrë foshnja me prerje cezariane, vendosin (n.z.) dhe del dora. Tani ai nuk mund të tërhiqet zvarrë për dore. Sigurisht, ata duhet të kthejnë dorën, dhe gruaja në lindje kishte bërë më parë një operacion cezarian, ajo kishte më shumë rreziqe të mundshme – kjo ndodh. Tani, nuk ndodh shpesh, por është një ndërlikim i parashikueshëm me një pozicion të tillë që mund të ndodhë një frakturë”.

“Fëmija fillimisht nuk kishte ënjtje. Menduan se është parezë muskulore dhe kur u shfaq ënjtja, menjëherë u bë rëntgen”, tregon regjisorja Jovanovska. Ajo arsyeton vendimin për të mos njoftuar menjëherë prindërit, duke përmendur nevojën për të shmangur shkaktimin e panikut të panevojshëm. Fëmijët nën vëzhgim mbahen përkohësisht larg nënave të tyre derisa të merret një vendim përfundimtar.

Duke iu përgjigjur shqetësimeve për fshehjen e informatave që nxisin mosbesim, drejtoresha Jovanovska siguron se Klinika për Gjinekologji i përmbahet të gjitha protokolleve. Ajo thekson se komplikimet e pritshme mund të ndodhin kudo dhe klinika ndjek një qasje sistematike. Informacioni ndahet me prindërit pas përfundimit të një vlerësimi të plotë.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu