Sllovakia, “kërcënim” BE për energjinë elektrike

Sllovakia mund të pezullojë furnizimin me energji elektrike për vendet e tjera të Bashkimit Evropian nëse nuk merr ndihmë shtesë për t’u përballur me rritjen e çmimeve të energjisë, paralajmëroi kryeministri Eduard Heger, duke vlerësuar se masat e dakorduara nga blloku deri më tani nuk shkojnë sa duhet.

Ministrat e Energjisë së BE-së kanë miratuar një paketë masash që përfshin: një taksë mbi fitimet shtesë të kompanive në sektorin e karburanteve fosile që ata bëjnë këtë vit ose vitin e ardhshëm, pastaj një taksë mbi të ardhurat e tepërta që marrin nga prodhuesit e energjisë elektrike me kosto të ulët ,rritjE e çmimeve të energjisë elektrike dhe reduktimi i detyrueshëm i konsumit të energjisë elektrike me 5.0 për qind gjatë periudhave të pikut të çmimeve.

Kriza më e madhe që nga Lufta e Dytë Botërore

Kryeministri sllovak, megjithatë, tha se nuk ka marrëveshje për shpërndarjen e të ardhurave të krijuara nga taksat e përmendura në nivel të BE-së, megjithëse ekziston një dispozitë për këtë në baza dypalëshe.

Heger tha se ky është një problem për Sllovakinë, sepse prodhuesi i saj kryesor ka shitur paraprakisht energjinë elektrike për vitin e ardhshëm me çmime dukshëm më të ulëta se ato aktuale, kështu që distributorët dhe klientët sllovakë tani duhet të blejnë energji elektrike me një çmim shumëfish më të lartë.

“Sllovakia nuk do të mbledhë të ardhura të mjaftueshme nga paketa e miratuar. Këto masa nuk na ndihmojnë në asnjë mënyrë në luftën kundër krizës energjetike, më e madhja që nga Lufta e Dytë Botërore”, tha ai në konferencën për shtyp.

Plani B

Ai shtoi se Sllovakia ka thënë qartë se, nëse dëshirohet një zgjidhje që do të jetë efektive në të gjithë BE, atëherë duhet të jetë taksimi i fitimeve disproporcionale në nivel pan-evropian, dhe më pas fondet e mbledhura në këtë mënyrë do të rishpërndahen tek anëtarët individualë. vendet sipas nivelit të konsumit të tyre.

“Nëse nuk na ndihmoni financiarisht, ne nuk do të lejojmë një kolaps (ekonomik), prandaj kemi një plan B – energjia elektrike e prodhuar në Sllovaki nuk do të shkojë në vendet që e kanë blerë paraprakisht, por ne do t’jua japim qytetarëve, kompanivë tona”, tha Heger.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu