Tërheqja e trupave nga Afganistani: Fitore apo humbje për amerikanët?

Pas 20 vitesh, trupat amerikane do të tërhiqen përfundimisht nga Afganistani. Presidenti Biden ka shpallur fundin e një luftë të përhershme dhe premtoi se trupat ushtarakë amerikanë do të jenë në shtëpi deri në 11 shtator të këtij viti.

Pas dy dekadash luftë në Afganistan, të paktën 2,300 amerikanë kanë humbur jetën. Tatimpaguesit investuan 822 miliardë dollarë në infrastrukturën, ekonominë dhe institucionet e Afganistanit.

Ndërkohë, sot Talibanët janë më të fuqishëm tani se në 2001. Me 85,000 ushtarakë, Afganistani kontrollon një të pestën e vendit.

Por a ka humbur apo fituar Amerika?

Disa njerëz besojnë se Amerika ka fituar ose të paktën nuk ka humbur. Ata kanë sindromën e Stokholmit me Afganistanin, dhe shumë janë veteranë dhe civilë kanë investuar një pjesë të shpirtit të tyre në Afganistan.

Shpesh, është më lehtë të racionalizosh dështimin sesa ta përballosh atë. Tre vite më parë, shumica e amerikanëve besonin se lufta në Afganistan kishte ”dështuar“.

Por ka edhe njerëz ëndërrimtarë se besojnë se Amerika duhet të rrisë angazhimet në lidhje me Afganistanin për ta bërë atë një vend më të mirë. Së pari, al Kaeda u largua nga Afganistani shumë kohë më parë, në 2002, dhe tani operon në 18 vende . A duhet të pushtojë Amerika të gjitha ato vende? Sigurisht qe jo.

Së dyti, terroristët kurrë nuk kanë qenë një kërcënim ekzistencial pavarësisht sa i tmerrshëm dhe tragjik ishte 11 shtatori. Për më tepër, Strategjia e Mbrojtjes Kombëtare 2018 e çoi ushtrinë amerikane larg antiterrorizmit dhe drejt “konkurrencës së madhe të fuqisë”, të tilla si Rusia dhe Kina, të cilët posedojnë armë bërthamore.

Pas 20 vitesh përplasjeje dhe kryesisht dështimesh, personat që kanë qenë më dyshues kanë pyetur vazhdimisht: Edhe për sa vite trupat amerikane duhet të qëndrojnë në Afganistan për të treguar se ata kanë durim dhe mund t’ia dalin?

Personat më skeptikë kanë theksuar se nuk mund të ndërtohet një komb aty ku nuk ka ekzistuar kurrë.

Afganistani nuk është Gjermania e pasluftës dhe Konferenca e Bonit nuk është Plan Marshall. Të gjithë e dinë se çfarë do të ndodhë pas largimit të SHBA. Në përfundim të Luftës së Vietnamit, Henry Kissinger e ka thënë shpesh se SHBA dëshironte të largohej me kokën lart.

E njëjta gjë ndodhi edhe kur Vietnami i Veriut pushtoi Jugun, pavarësisht traktatit për të respektuar një marrëveshje paqeje. Vendi pësoi shumë humbje por tani ka filluar të rindërtojë vendin. E njëjta gjë ndodhi në Afganistan pas largimit të Sovjetikëve, në Operacionin Magjistral. Talibanët më pas u kthyen në vendin e tyre.

Gjenerali William Westmoreland, komandanti i forcave amerikane në Vietnam tha: “Ushtarakisht, ne patëm sukses në Vietnam. Ne fituam çdo luftë atje. ” Ushtria amerikane do të bëjë të njëjtën gjë sot për Irakun dhe Afganistanin.

Ky është miti i fitores dikush mund të fitojë ushtarakisht, por megjithatë ka humbur luftën. Fitorja dhe disfata kanë kuptim vetëm në aspektin politik. Dështimet për të “përkthyer” fitoret ushtarake në politike është i barabartë me humbjen dhe pikërisht në këtë mënyrë humbin ushtritë e mëdha.

The Hill


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu