Tmerret e perandorisë zbulohen pas vdekjes së Mbretëreshës: A po shpërbëhet Commonwealth-i

Vdekja e Mbretëreshës Elizabeth II, e cila sundoi Mbretërinë e Bashkuar për shtatë dekada plot ngjarje, shkaktoi një valë komentesh në faqet e internetit dhe rrjetet sociale, duke kujtuar trashëgiminë e dhimbshme të kolonializmit britanik dhe vuajtjet e disa popujve kolonialë gjatë mbretërimit të Mbretëreshës së ndjerë.

Në këtë drejtim, kolumnistja Afua Hirsch beson se historia do ta kujtojë epokën aktuale si një pikë kthese në historinë britanike për dy arsye kryesore. Së pari, për shkak të vdekjes së Mbretëreshës Elizabeth II, dhe së dyti, për shkak të asaj që pp pason kwtw ngjarje me përshkallëzimin e zërave tw njerëzve që janw kolonizuar në emër të Kurorës Britanike.

Në një artikull për gazetën britanike The Guardian, Hirsch thekson se largimi i Mbretëreshës ka ndezur një valë kujtimesh të dhimbshme në rrjetet sociale për trashëgiminë mbretërore që Britania refuzon ta njohë.

Hirsch citon shembuj të kësaj trashëgimie, si krimet e kryera nga Mbretëria e Bashkuar në Afrikën e Jugut, duke përfshirë grabitjen e tokës dhe diamantet që ende zbukurojnë kurorën e Mbretëreshës, si dhe vuajtjet e njerëzve në Kenia për shkak të dhunës së ushtruar nga Qeveria e Mbretëreshës, edhe pse kremtimi i sundimit të saj nisi qe andej.

Plagët e thella të lëna nga gjenocidi, i cili ndodhi një dekadë pasi filloi sundimi i saj, janë ende të dukshme në Nigeri. Në Britani, pakicat ende e kujtojnë epokën elizabetiane përmes racizmit që dëshmuan dhe lejuan të lulëzonte nën sundimin e saj.

Në artikullin e saj, kolumnistja thotë se struktura mbretërore arriti të fshehë tmerret që Perandoria Britanike kreu gjatë mbretërimit të Mbretëreshës Elizabeth II, por tani është koha për të zbuluar të vërtetat e dhimbshme.

Ajo thekson se zërat e njerëzve që u kolonizuan në emër të kurorës britanike tani po jehojnë. Nuk është më një këndvështrim skajor dhe një përjashtim, por zëra të zhurmshëm që jehojnë si një kor ndërkombëtar që shpreh traumën që kanë përjetuar.

A po shpërbëhet Commonwealth-i?

Në një artikull tjetër, të botuar gjithashtu nga The Guardian, Nalini Mohabir, një profesore asistente në departamentin e gjeografisë, planifikimit dhe mjedisit në Universitetin Concordia në Kanada, thotë se monarkia ka dëmtuar ish-kolonitë, si dhe popujt që jetojnë në të, dhe beson se është koha për të imagjinuar një të ardhme pa të.

Në artikullin e saj, të cilin ajo e titulloi: “Detyra e familjes mbretërore ndaj Commonwealth-it: Paguani borxhet tuaja dhe kërkoni falje”, Mohabir vëren se kanadezët indigjenë po i kërkojnë mbretit Charles III të heqë dorë nga “Doktrina e Zbulimit” si akti i tij i parë zyrtar. Ky ligj, shfuqizimi i të cilit ai kërkon, lejon pushtetin kolonial të marrë tokën e indigjenëve dhe justifikon dhunën ndaj tyre.

Kjo profesore kanadeze me origjinë nga Karaibet njoftoi se populli i Quebec-ut, i cili iu dorëzua Perandorisë Britanike në 1763, kërkon heqjen e rolit të “Toger Guvernatorit” që është përfaqësuesi rajonal i Kurorës Britanike. Ajo pret që publiku të rritet dhe të ndërmarrë veprime për të siguruar që kjo kërkesë të përmbushet në zgjedhjet e ardhshme.

Ajo vuri në dukje se Karaibet ende mbartin plagët e dekadave të gjenocidit, skllavërisë, punës së detyruar dhe kolonializmit të shkaktuar mbi popujt indigjenë nga Perandoria Britanike.

Duke iu referuar asaj që mund të pasojë vdekja e Mbretëreshës Elizabeth, siç është shpërbërja e Commonwealth-it, profesorja tha se Barbados së fundmi mori një vendim historik për t’u çliruar nga lidhja me Perandorinë Britanike duke hequr Mbretëreshën nga kreu i shtetit. Ajo pret që vendet e tjera të Karaibeve mund të ndjekin shembullin pas vdekjes së Mbretëreshës.

Ajo thotë se vendet e Karaibeve janë ende në proces dekolonizimi; shumë nga vendet e saj po përpiqen të shërojnë plagët e hapura të lëna nga kolonializmi britanik dhe grabitja e burimeve që e shoqëruan të gjitha.

Ajo arriti në përfundimin se këto vende janë tani në procesin e tranzicionit nga vendet e vogla brenda botës neo-koloniale që u kërkon atyre të mbeten anëtarë të Commonwealth-it dhe të bëhen protagonistë që shqetësojnë Mbretërinë duke kujtuar trashëgiminë e saj koloniale dhe duke kërkuar kompensim për dëmin qw ka shkaktuar.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu