Turqia do të rrit pagën minimale me gati 50%

Qeveria e Turqisë do të rrisë pagën minimale me gati gjysmën në 17,002 ₺ (520 €) në muaj vitin e ardhshëm, për të kompensuar inflacionin në rritje në vend, rreth 62% në nëntor 2023.

Rritja e madhe synon të ndihmojë me koston e lartë të jetesës dhe mund të tërheqë votuesit përpara zgjedhjeve komunale mbarëkombëtare të marsit 2024.

Rritja është dyfishi i normës në fillim të këtij viti dhe shënon një rritje prej 49% nga rregullimi i bërë në mes të vitit.

Në Turqi, afërsisht një e treta e popullsisë së saj prej 86 milionë banorësh fiton pagën minimale.

“Ne jemi të kënaqur të përmbushim edhe një herë zotimin tonë për të parandaluar që punëtorët tanë të shtypen nga inflacioni,” tha Ministri i Punës Vedat Işıkhan në një konferencë shtypi. Megjithatë, kjo rritje pritet të shtyjë më tej inflacionin tronditës të vendit. Një krizë valutore në fund të vitit 2021 shkaktoi inflacionin më të rëndë të Turqisë në 25 vjet, me lirën që u zhvlerësua rreth 35% kundrejt dollarit këtë vit dhe vazhdoi të vazhdojë.

Për të luftuar inflacionin dhe krizën e monedhës, banka qendrore ka rritur së fundmi normën e saj bazë në 42.5%, duke ofruar rritjen e saj të shtatë radhazi të normës së interesit. Por banka sinjalizoi se rritja e normave mund të përfundojë së shpejti.

“Komiteti parashikon të përfundojë sa më shpejt ciklin shtrëngues”, thuhet në një deklaratë të Komitetit të Politikës Monetare. “Ngushtësia monetare do të ruhet për aq kohë sa të jetë e nevojshme për të siguruar stabilitet të qëndrueshëm të çmimeve.”

“Ka ende shumë për të bërë në zbutjen e inflacionit, por tregu i obligacioneve është optimist se Turqia është në rrugën e duhur,” tha për AP Cagri Kutman, specialist i tregut turk në KNG Securities.

Bartosz Sawicki, analist i tregut në Conotoxia fintech, shtoi se banka qendrore ka të ngjarë të përfundojë rritjen e normës së saj muajin e ardhshëm në 45%.

Rrjedhimisht, ( banka qendrore ) është vendosur të ndalojë shtrëngimin përpara zgjedhjeve lokale në mars.” tha ai.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu