Von der Leyen: Si të ruajmë sovranitetin ekonomik të BE-së në kohë krize

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen u ka bërë thirrje anëtarëve të BE që t’i kushtojnë vëmendje të veçantë investimeve të huaja direkte në disa nga sektorët kryesorë të Evropës si shëndetësia, kërkimi mjekësor dhe infrastruktura strategjike në krizën aktuale.

Ajo paralajmëroi se kriza e shkaktuar nga koronavirusi bëri që kjo të ndikojë thellë në ekonominë evropiane dhe se shumë kompani u dobësuan përkohësisht.

“Disa sektorë janë kryesorë për sigurinë, shëndetin publik dhe sovranitetin tonë. Ne duhet të dimë se kush nga jashtë BE-së po investon në këto kompani dhe për çfarë qëllimi. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në kohën e shëndetit publik dhe krizës ekonomike, kur ne jemi më të prekshëm dhe duhet të mbrojmë asetet dhe teknologjitë tona kryesore”, tha ajo.

Në një telefonatë, Ursula von der Leyen deklaroi se Unioni u kishte lëshuar udhëzime shteteve anëtare se si të “skanojnë” investimet e huaja direkte dhe të marrin kontrollin ose ndikimin.

Presidentja e KE vëren se tashmë ekzistojnë masa në nivelin e BE dhe kombëtar për të monitoruar IHD.

Ai u bëri thirrje shteteve anëtare që nuk kanë këto mekanizma për t’i zbatuar ato.

“Deri atëherë, ju duhet të përdorni të gjitha opsionet për të mbrojtur kompanitë kryesore të BE-së nga marrja ose ndikimi i huaj që mund të dëmtojnë sigurinë dhe rendin tonë publik,” thotë Von der Leyen.

Në të njëjtën kohë, paralajmëron se të gjitha masat e marra duhet të jenë në përputhje me ligjin e BE-së dhe detyrimet ndërkombëtare.

“Bashkimi Evropian është dhe do të mbetet i hapur për investime publike të huaja, por ne duhet ta ekuilibrojmë atë me nevojën për të ruajtur sovranitetin tonë ekonomik”, përfundoi von der Leyen.

data-full-width-responsive="true">

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu