Zbulimi në “ujrat e mallkuara” të Bermudës: kur ndodhte tragjedia më e rëndë e hapësinore e NASA-s

Zhytësit duke filmuar një dokumentar për rrëzimin e një aeroplani luftarak të Luftës së Dytë Botërore në brigjet e shtetit amerikan të Floridës gjetën aksidentalisht në shtratin e detit, gjysmë të varrosur në rërë, një pjesë të anijes hapësinore amerikane Challenger që shpërtheu menjëherë pas nisjes së 1986, siç njoftoi Agjencia Amerikane e Hapësirës (NASA).

Zhytësit po eksploronin shtratin e detit si pjesë e një dokumentari të History Channel, “Trekëndëshi i Bermudës: Në ujërat e mallkuar”, rreth zhdukjes misterioze të avionëve dhe anijeve në zonë (premierë më 22 nëntor). Dhe ndërsa ata po kërkonin një avion shpëtimi amerikan që ishte zhdukur më 5/12/1945, ata hasën në një gjetje shumë më moderne, me përmasa rreth 4,5 me 4,5 metra, e cila mbante shenjat dalluese të NASA-s.

Është hera e parë në 25 vjet që del në dritë një pjesë e anijes kozmike që u shkatërrua, duke çuar në vdekjen e shtatë astronautëve dhe më pas duke tronditur opinionin publik amerikan dhe ndërkombëtar. Kreu i NASA-s, Bill Nelson, tha, sipas Reuters dhe Space.com, se po shqyrtohet nëse do të tentohet të merret gjetja, në mënyrë që të nderohet kujtimi i astronautëve të vdekur.

Challenger kishte shpërthyer papritur në flakë gjatë fazës së tij të ngjitjes, vetëm 73 sekonda pas nisjes së tij të 25-të nga Qendra Hapësinore Kennedy më 28/1/1986. Hetimet e mëvonshme ia atribuan katastrofës konsumit material të kombinuar me kushtet shumë të ftohta mjedisore. Incidenti fatal mbetet një nga fatkeqësitë më të këqija në historinë e programit hapësinor amerikan.

SHBA-të atëherë, duke kërkuar për shtatë muaj, gjetën 167 pjesë të anijes kozmike në fund, me një peshë totale prej 118 tonësh, pothuajse gjysma e Challenger. Mbyllja e re e gjetur është një nga më të mëdhatë e gjetura ndonjëherë. Të gjitha pjesët e Challenger mbeten pronë e qeverisë amerikane.ësit gjejnë një pjesë të Challenger që shpërtheu në ajër në vitin 1986 në fund të Atlantikut

Zhytësit kërkojnë për aeroplanin e humbur të shpëtimit amerikan në 1945, por gjejnë një pjesë të anijes hapësinore Challenger – Si shpërtheu vetëm 73 sekonda pas ngritjes

Zhytës, duke filmuar për një dokumentar për rrëzimin e një aeroplani luftarak të Luftës së Dytë Botërore në brigjet e shtetit amerikan të Florida-s, gjetën aksidentalisht në shtratin e detit, gjysmë të varrosur në rërë, një pjesë të anijes hapësinore amerikane Challenger që kishte shpërthyer dhe ishte copëtuar menjëherë pas nisjes së 1986, siç njoftoi Agjencia Amerikane e Hapësirës (NASA).

Zhytësit po eksploronin shtratin e detit si pjesë e një dokumentari të History Channel, “Trekëndëshi i Bermudës: Në ujërat e mallkuar”, rreth zhdukjes misterioze të avionëve dhe anijeve në zonë (premierë më 22 nëntor). Dhe ndërsa ata po kërkonin një avion shpëtimi amerikan që ishte zhdukur më 5/12/1945, ata hasën në një gjetje shumë më moderne, me përmasa rreth 4,5 me 4,5 metra, e cila mbante shenjat dalluese të NASA-s.

Është hera e parë në 25 vjet që del në dritë një pjesë e anijes kozmike që u shkatërrua, duke çuar në vdekjen e shtatë astronautëve dhe më pas duke tronditur opinionin publik amerikan dhe ndërkombëtar. Kreu i NASA-s, Bill Nelson, tha, sipas Reuters dhe Space.com, se po shqyrtohet nëse do të tentohet të merret gjetja, në mënyrë që të nderohet kujtimi i astronautëve të vdekur.

Challenger shpërtheu papritur në flakë gjatë fazës së tij të ngjitjes, vetëm 73 sekonda pas nisjes së tij të 25-të nga Qendra Hapësinore Kennedy më 28/1/1986.

Hetimet e mëvonshme ia atribuan katastrofës konsumin material të kombinuar me kushtet shumë të ftohta mjedisore. Incidenti fatal mbetet një nga fatkeqësitë më të rënda në historinë e programit hapësinor amerikan.

SHBA-të atëherë, duke kërkuar për shtatë muaj, gjetën 167 pjesë të anijes kozmike në fund, me një peshë totale prej 118 tonësh, pothuajse gjysma e Challenger. Pjesa e re e gjetur është një nga më të mëdhatë e gjetura ndonjëherë. Të gjitha pjesët e Challenger mbeten pronë e qeverisë amerikane.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu