Zgjidheni dietën mesdhetare për të shmangur sëmundjet kardiovaskulare

Për disa vitet e fundit, sfera shkencore ka zhvendosur fokusin e saj në mënyrën se si dieta jonë ndikon në shëndetin mendor dhe fizik. Disa studime kanë sugjeruar që konsumimi i ushqimeve të caktuara për një periudhë të gjatë mund të përmirësojë ose përkeqësojë shëndetin e njerëzve.

Me fjalë të tjera, ajo që hani mund të ndikojë në shëndetin tuaj. Në fakt, një studim i kohëve të fundit krahasoi dy dieta kulturore “Mesdhetare” dhe “Jugore” dhe rreziqet shëndetësore shoqëruese. Studiuesit studiuan se si këto dieta ndikojnë në shëndetin e zemrës dhe çojnë në probleme të tilla si vdekja e papritur e zemrës.

Ndërsa dieta mesdhetare konsiderohet e shëndetshme, dieta jugore demonstrohet si e kundërta për sa i përket shëndetit. Dieta mesdhetare është një mënyrë e të ngrënit në të cilën njerëzit zakonisht përfshijnë ushqime të shëndetshme bimore dhe jo aq shumë ushqime shtazore, përveç peshkut dhe frutave të detit.

Nga ana tjetër, dieta jugore përfshin vaktet e skuqura, vezët, mishrat dhe organet e brendshme të kafshëve (të tilla si mëlçia ose xhinglat), mishrat e përpunuar, yndyrnat e shtuara dhe pijet e ëmbëlsuara me sheqer.

Dieta jugore rrit rrezikun e vdekjes së papritur kardiake

Sipas të dhënave nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, vdekja e papritur e zemrës është një shkak i zakonshëm i vdekshmërisë, duke llogaritur gati 367,000 viktima në SH.B.A. në 2016. Vdekja e papritur e zemrës është një vdekje kur ajo papritmas ndalon së rrahuri.

Studimi i botuar në Journal of the American Heart Association zbuloi se konsumimi i një diete të stilit Jugor mund të rrisë rrezikun e vdekjes së papritur kardiake.

Sipas studimit, njerëzit që konsumojnë një dietë të qëndrueshme me ushqime tradicionale të Jugut kanë 46% më shumë gjasa të vdesin nga vdekja e papritur e zemrës sesa ata që nuk kanë ngrënë dietën jugore.

Dieta mesdhetare ul rrezikun e vdekjes së papritur kardiake

U zbulua se ata që hanin më së shumti dietë të rreptë, tradicionale mesdhetare kishin një rrezik prej 26% më të ulët të vdekjes së papritur kardiake sesa ata që hanin dietë mesdhetare herë pas here. Sidoqoftë, kjo ishte e vërtetë vetëm për ata që nuk kishin histori paraprake të sëmundjes koronare të zemrës para se të fillonte kërkimi.

Dieta mund të modifikohet për të shmangur fatkeqësitë kardiovaskulare

Studimet paraprake kanë sugjeruar që ajo që hani ka një ndikim të drejtpërdrejtë në organet e trupit tuaj, përfshirë zemrën tuaj. Gjetjet riafirmojnë gjetjet e mëparshme të rëndësisë së zgjedhjeve dietike dhe zakoneve të konsumit. Studimet e ardhshme mbi rreziqet që lidhen me zakonet ushqimore duhet të marrin në konsideratë modele të tilla të mospërputhjes.

Megjithëse ky ishte një studim vëzhgimi, zbulimet nënkuptojnë se ushqimi mund të jetë një faktor rreziku i ndryshueshëm për vdekjen e papritur të zemrës dhe për këtë arsye dieta është një faktor rreziku mbi të cilin duhet të kemi një farë kontrolli.

Njerëzit duhet të ndjekin një dietë mesdhetare të pasur me fruta, perime, drithëra integrale dhe peshk, dhe me pak vakte të skuqura, mish organesh dhe mish të përpunuar (të cilat janë një pjesë e modelit dietetik Jugor).

Ushqime që përfshihen dhe shmangen në një dietë mesdhetare

Lloji i ushqimeve që duhet të përfshini në një dietë mesdhetare është i diskutueshëm, sidoqoftë, ushqimet themelore që mund të përfshini në dietën tuaj janë:

-Perime të tilla si domate, brokoli, tranguj qepë, etj

-Fruta të tilla si mollë, banane, rrush, hurma, etj

-Arra dhe fara

-Bishtajoret

-Peshku dhe prodhimet e detit

-Pula

-Produktet e qumështit

-Yndyrna të shëndetshme si vaj ulliri ekstra i virgjër, avokado, vaj avokado, etj

-Drithërat e plota

Ushqimet që duhet të shmangni në një dietë mesdhetare:

-Ushqime që përmbajnë sheqer të shtuar

-Drithëra të rafinuar si buka e bardhë, makaronat, etj.

-Yndyra trans që gjendet në ushqimet e përpunuara

-Mish shumë i përpunuar

-Pije me sheqer

-Vajra të rafinuar


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu