73 milionë dollarë fruta dhe perime kalben në Britani

Dhjetëra miliona paund fruta dhe perime të freskëta janë lënë të kalben në fushat e Mbretërisë së Bashkuar pasi fermerët nuk mund të tërheqin mjaftueshëm punëtorë, njësoj si kriza e kostos së jetesës përkeqësohet.

Rreth 22 milionë paund (27 milionë dollarë) fruta dhe perime u kalbën në gjysmën e parë të vitit 2022 për shkak të mungesës së fuqisë punëtore, sipas një sondazhi nga Unioni Kombëtar i Fermerëve (NFU), i cili numëron afro 200 kultivues, raporton Bloomberg.

Meqenëse sondazhi mbuloi një të tretën e sektorit të hortikulturës, vlerësohet se humbja totale ka të ngjarë të kalojë 60 milion £ (73 milion dollarë), në një kohë kur çmimet e dyqaneve po rriten me një ritëm rekord.

Ndonëse edhe sektorët e tjerë të ekonomisë kanë mungesë të personelit, problemi mendohet të jetë shumë më i madh në industrinë e bujqësisë, e cila e ka të vështirë të tërheqë punëtorë, sepse punët janë sezonale dhe zakonisht përfshijnë orë të gjata punë fizike me paga relativisht të ulëta.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu