Ambasada Amerikane në Prishtinë: Kosova dhe Serbia duhet të ndërmarrin veprime që promovojnë qarkullimin e lirë të mallrave

Ndalimi i importit të produkteve serbe në Kosovë do të hyjë në fuqi për dy muaj më 14 gusht, dhe një zëdhënës i Ambasadës së Shteteve të Bashkuara në Prishtinë tha për Kosova Online se Kosova dhe Serbia janë të përkushtuara ndaj integrimit evropian dhe duhet të ndërmarrin veprime “që promovon më tej qarkullimin e lirë të mallrave përtej kufijve të saj, jo aktivitetet që e pengojnë atë.”

“Siç e kemi thënë edhe më parë, ne mbështesim iniciativat që mundësojnë qarkullimin e lirë të mallrave, shërbimeve dhe njerëzve, duke forcuar sundimin e ligjit në të gjithë rajonin. Meqenëse edhe Kosova edhe Serbia po përpiqen për integrim evropian, të dyja vendet duhet të ndërmarrin veprime që promovojnë më tej qarkullimin e lirë të mallrave përtej kufirit të tyre dhe jo veprime që e pengojnë atë”, thuhet në përgjigjen e zëdhënëses së ambasadës amerikane për portalin tonë.

Ambasada rikujton edhe deklaratën e Sekretarit Amerikan të Shtetit, Anthony Blinken, pas bisedës telefonike me kryeministrin e Kosovës, Albin Kurti, më 26 qershor, i cili i bëri thirrje Kosovës dhe Serbisë që të shmangin veprimet që mund të interpretohen si përshkallëzim dhe t’i kthehen menjëherë dialogut. po udhëheq Bashkimin Evropian.unioni.

“Siç kemi thënë prej disa kohësh dhe siç ka thënë sekretari Blinken pas bisedës me kryeministrin Kurti më 26 qershor, i bëjmë thirrje Kosovës dhe Serbisë që të de-përshkallëzojnë tensionet, të shmangin veprimet që mund të interpretohen si përshkallëzim dhe të kthehen menjëherë në dialogu i udhëhequr nga BE-ja Presim që Kosova dhe Serbia të zbatojnë plotësisht të gjitha obligimet e tyre nga Marrëveshja e Ohrit”, thuhet në përgjigjen e pyetjes sonë se cili është qëndrimi i SHBA-së, nëse ndalimi i produkteve serbe do të ndikojë negativisht në vazhdimi i dialogut të pritshëm politik ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, duke pasur parasysh se kjo shkaktoi vështirësi të konsiderueshme për serbët në Kosovë.

Vendimi i qeverisë së Kosovës për ndalimin e importit të mallrave serbe ka hyrë në fuqi më 14 qershor, ndonëse nuk ishte njoftuar zyrtarisht paraprakisht, dhe zyrtarët e qeverisë shpjeguan në ditët në vijim se ai ishte futur për “arsye sigurie”. Vendimi fillestar i referohej ndalimit të hyrjes së kamionëve me targa serbe në Kosovë, por më vonë u ndryshua në mënyrë që ndalimi të zbatohet vetëm për hyrjen në Kosovë të kamionëve që bartin mallra me origjinë nga Serbia.

Masa u vendos në të njëjtën ditë kur policia serbe arrestoi tre policë të Kosovës në territorin e Serbisë qendrore. Ndërkohë, më 26 qershor, pasi Gjykata në Kraljevë vërtetoi aktakuzën, policët e Kosovës u liruan nga paraburgimi në Serbi dhe po atë ditë u kthyen në Kosovë.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu