Bislimovski: Mendohemi për plus një orë energji elektrike me tarifë të lirë, mbështesim formimin e një ministrie për Energjetikë

Pas shumë vitesh, në vitin 2023, Maqedonia u bë pothuajse e pavarur nga importi i energjisë elektrike. Por a do të thotë kjo edhe ulje e faturave të energjisë elektrike?

“Po bëjmë këtë analizë që do të na tregojë nëse ka nevojë dhe mundësi për të futur edhe një orë energji shtesë të lirë që do të zgjaste nga ora 15 deri në 16:00 me të vetmin qëllim që të dërgojmë një sinjal tek EVN HOME, furnizuesi universal, dhe ESM, në ato periudha kur çmimi i rrymës është më i lirë duhet të blihet nga bursa, në mënyrë që çmimi i rrymës në atë periudhë të jetë në favor të qytetarëve”, tha Marko Bislimovski.

Prodhimi i energjisë elektrike nga panelet fotovoltaike është rritur me 300%, ndërsa importi i energjisë elektrike është ulur me 30%.

Kjo kryesisht për shkak të numrit të madh të termocentraleve të ndërtuara fotovoltaike që u ndihmuan kompanive maqedonase që vetë të instalojnë fotovoltaikë aty ku kanë mundësi në çatitë e tyre dhe kjo është një nga arsyet më të mëdha për uljen e importit të energjisë elektrike”, shton Marko Bislimovski.

Bislimovski shton se në periudhën e ardhshme pritet që një numër i madh i investimeve në sektorin energjetik të vijnë në Maqedoni dhe për këtë arsye duhet t’i kushtohet më shumë vëmendje kësaj dege në periudhën e ardhshme.

“Unë absolutisht besoj se Maqedonia duhet të ketë një ministri që do të jetë në krye të energjetikës. Pikërisht në krizën energjetike e pamë se sa e rëndësishme është energjia për një vend”, tha Marko Bislimovski.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu