Blerësi më i madh i gazit të Gazprom në BE, anulon kontratën me Rusinë

Gjigandi gjerman i gazit, Uniper ka njoftuar se ka ndërprerë kontratat afatgjata të furnizimit me gaz me Gazprom

Kompania gjermane Uniper ka fituar një arbitrazh prej shumë miliardë eurosh kundër ish-furnizuesit afatgjatë Gazprom, duke e lejuar atë të prishë kontratat e furnizimit me gaz.

Vendimi shënon një fitore historike për Uniper, i cili duhej të shpëtohej nga qeveria gjermane në vitin 2022 pasi Gazprom fillimisht ndërpreu dhe më vonë pezulloi furnizimet, duke e detyruar grupin të blinte vëllime zëvendësuese me çmime të larta në treg, raporton reuters.
Ai gjithashtu ndërpret lidhjet e fundit të mbetura të asaj që ishte një partneritet energjetik dhjetëvjeçar midis Berlinit dhe Moskës, i cili u ndal papritur pas sulmit të Rusisë ndaj Ukrainës në vitin 2022.

Uniper tha se vendimi i gjykatës së arbitrazhit në Stokholm më 7 qershor, pjesë e një procesi që kompania filloi në fund të vitit 2022, i mundësoi asaj të ndërpresë kontratat ekzistuese të furnizimit me gaz, të cilat ligjërisht ekzistojnë ende edhe pse nuk furnizohej me gaz. Kjo kontratë do të ishte e vlefshme edhe për dhjetë vjet, deri në vitin 2035.

Gjykata gjithashtu i dha firmës më shumë se 13 miliardë euro (14 miliardë dollarë) dëmshpërblim për vëllimet e gazit që nuk furnizoheshin nga Gazprom që nga mesi i vitit 2022, kur grupi shtetëror rus ndërpreu për herë të parë furnizimet e kontraktuara.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu