Brnabiq: Gjithçka doli jashtë kontrollit në Kosovë, Kurti nuk ka asnjë grimë pragmatizëm

Ajo që po ndodh dhe ajo që po bëjnë Prishtina dhe Albin Kurti është skandaloze. Ata nuk kanë të drejtë ta bëjnë këtë me asnjë marrëveshje, tha sonte kryeministrja serbe Ana Brnabiq, duke komentuar faktin se autoritetet në Prishtinë kanë filluar të paralajmërojnë pronarët e automjeteve me targa serbe në Kosovë, transmeton InfoShqip.

Gjithçka ka dalë me të vërtetë jashtë kontrollit, serbët në Kosovë vështirë se e kuptojnë gjithçka që po ndodh dhe ne po mundohemi të ndikojmë tek ata që të mos eskalojë më tej. “Serbët e Kosovës dhe Metohisë e dinë planin e Beogradit në çdo kohë dhe janë në kontakt me presidentin Aleksandar Vuçiq, dhe gjithçka që ndodh është, për aq sa është e mundur, e koordinuar”, tha Brnabiq për RTS.

Kur u pyet se ku ka vend për de-përshkallëzimin, Brnabiq u përgjigj se nuk ka shumë.

Siç ka thënë ajo, Prishtina po “mbahet” nga një nen nga marrëveshja e vitit 2011 që flet për riregjistrim, por e njëjta marrëveshje flet edhe për targa KS neutrale ndaj statusit.

“Dhe në vitin 2020, një vit para afatit, Prishtina në mënyrë të njëanshme, pa dialog, i anuloi ato shenja dhe shkaktoi krizë”, tha Brnabiq.

E pyetur se çfarë dëshiron të arrijë Kurti dhe nëse është duke pritur për një marrëveshje përfundimtare, Brnabiq tha se nuk e di se çfarë pret.

Ai është një njeri që ka zero pragmatizëm dhe është një fanatik ideologjik, por nëse ai ose partnerët e tij që mbështesin pavarësinë e të ashtuquajturës Kosovë janë në pritje të një marrëveshjeje përfundimtare, duhet të them se duhet të kthehemi në Brukselin e parë. Marrëveshja për normalizim Si kryeministër i Serbisë pyes veten nëse Kurti është kundërshtar i asaj marrëveshjeje apo jo. Ajo është nënshkruar para Kurtit dhe ai duhet ta zbatojë atë marrëveshje nëse mendon se institucionet e përkohshme që ai drejton kanë ndonjë peshë”, tha Brnabiq.

Kryeministri i Serbisë përkujtoi se BE-ja është garantuese e Marrëveshjes së Parë për Normalizimin e Marrëdhënieve.

Dua që dikush të më shpjegojë se si mund të flasim për marrëveshjen përfundimtare të normalizimit kur marrëveshja e parë nuk është zbatuar për dhjetë vjet. Kush është i çmendur të nënshkruajë kontratën e dytë kur Prishtina nuk e zbatoi të parën? “Më duket se ka një gabim të madh logjik. Dhe tani dikush guxon të flasë për marrëveshjen përfundimtare dhe marrëveshja e parë nuk mund të zbatohet për dhjetë vjet,” tha Brnabiq.

Kryeministri i Serbisë konfirmoi se dronët filmuan sot dy kazerma në Zonën e Sigurisë Tokësore, pas së cilës presidenti serb Aleksandar Vuçiq, si Komandant i Përgjithshëm, dha urdhër të përhershëm për rritjen e mbrojtjes policore në ajër.

“Nëse gjëra të tilla ndodhin përsëri, ne do t’i rrëzojmë ata avionë, gjë që do ta bënte çdo vend tjetër,” tha Brnabiq./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu