Cilët ishin 7 presidentët amerikanë që shërbyen gjatë Luftës së Dytë Botërore

Presidentët e ardhshëm të SHBA-së kanë luftuar pothuajse në çdo luftë në historinë e vendit, por Lufta e Dytë Botërore ishte ndryshe. Gjithsej shtatë shërbyen në ushtrinë amerikane gjatë konfliktit. Disa ishin të rinj dhe u regjistruan pas Pearl Harbor, ndërsa të tjerët ishin më të vjetër dhe kishin filluar tashmë karrierën e tyre.

Këtu janë liderët që shërbyen gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Ronald Reagan

Ronald Reagan u regjistrua për herë të parë në Korpusin Rezervë të Oficerëve të Kalorësisë në vitin 1937. Ai u thirr në detyrë për herë të parë në vitin 1942. Për shkak të shikimit të tij të dobët, Reagan ishte i kufizuar në detyrat e tij.

Presidenti i ardhshëm ishte tashmë një yll i shquar i filmave pasi kishte portretizuar George Gipp në vitin 1940 Knute Rockne: All American . Reagan shërbeu në Forcat Ajrore të Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara.

Detyra e tij aktive përfundoi në dhjetor 1945.

Gerald Ford

Në vitin 1941, Gerald Ford kishte mbaruar shkollën juridike. Ai u regjistrua në Marinën e SHBA-së pas sulmit në Pearl Harbor. Ford përfundoi në USS Monterey (CVL-26), i cili u ngarkua nga 17 qershor 1943 deri në dhjetor 1944, raporton abcnews.al.

Pas kthimit të tij, Ford punoi me Departamentin e Atletikës. Presidenti i ardhshëm më pas shërbeu në Trajnimin e Rezervës Detare. Për shërbimin e tij, ai fitoi Medaljen e Fushatës Amerikane, Medaljen e Fushatës Aziatike-Paqësore dhe nëntë yje bronzi 3/16″.

Richard Nixon

Kur nisi Lufta e Dytë Botërore, Richard Nixon punoi në Zyrën e Administrimit. Por në vend të kësaj, ai zgjodhi të aplikonte në Marinë. Presidenti i ardhshëm fillimisht veproi si Komandant i Forcave Ajrore Ottumwa.

Nixon u emërua toger dhe komandoi grupet Small Craft Action Teams (SCAT) në Bougainville, Vella Lavella dhe Green Island.

Pas atij shërbimi, ai mori një letër lavdërimi.

Lyndon B. Johnson

Kur japonezët sulmuan Pearl Harbor, Lyndon B. Johnson kishte shërbyer si kongresmen për katër vite. Një anëtar i Rezervës Detare, Johnson u thirr në shërbim vetëm tre ditë pas sulmit. Presidenti i ardhshëm ishte i afërt me Franklin Roosevelt dhe FDR e caktoi atë të vëzhgonte kushtet në Paqësorin Jugperëndimor.

Johnson më pas shërbeu si gjeneral, duke mbikëqyrur sulmet me bomba në Guinenë e Re. Ndërsa ishte jashtë shtetit, Johnson mbante një videokamerë për të dokumentuar kushtet. Gjatë një prej këtyre operacioneve, avioni në të cilin po udhëtonte u qëllua, duke humbur një motor, por ai arriti të kryente misionin e tij.

Johnson më vonë u nderua me një Yll Argjendi për trimëri.

George HW Bush

George HW Bush ishte djali i bankierit dhe politikanit Prescott Bush. Pavarësisht pozitës së tij shoqërore, Presidenti i ardhshëm ishte i etur për të marrë pjesë në Luftën e Dytë Botërore. Bush u regjistrua në Marinën Amerikane ditën kur mbushi 18 vjeç dhe në moshën 19-vjeçare ai kreu misionin e tij të parë luftarak, duke bombarduar ishullin Uejk të mbajtur nga japonezët.

Presidenti i ardhshëm arriti të shpëtonte pasi avioni i tij pasi u rrëzua vetëm disa muaj më vonë.

Disa pilotë të tjerë amerikanë u qëlluan, u kapën dhe u ekzekutuan në të njëjtin sulm. Në kohën kur u shkarkua zyrtarisht nga Marina në vitin 1955, ai kishte marrë pjesë në 58 misione.

John F. Kennedy

John F. Kennedy dëshironte të studionte në Fakultetin Juridik të Yale në vitin 1940, por ndryshoi mendje kur lufta dukej e pashmangshme. Megjithatë, nuk ishte e lehtë për të që të regjistrohej në ushtr , pasi problemet e tij shëndetësore e skualifikuan atë. Alan Kirk, një mik i babait të tij, e ndihmoi Kenedin të bashkohej me Rezervën Detare të SHBA-së.

Në prill të vitit 1943, Kennedy mori komandën e PT-109. Falë heroizmit të tij, ai mori disa medalje duke përfshirë Medaljen e Marinës dhe të Trupave Detare. Historia e Kenedit dhe PT-109 e tij u tregua gjatë kohës kur ai kandidoi për President në vitin 1960.

Dwight D. Eisenhower

Ndryshe nga liderët e tjerë në këtë listë, Dwight D. Eisenhower e kishte kaluar gjithë jetën e tij në ushtri kur filloi Lufta e Dytë Botërore. Në fakt, ai është i vetmi President që ka shërbyer si në Luftën e Parë Botërore ashtu edhe në Luftën e Dytë Botërore. Në dhjetor 1943, Franklin Roosevelt shpalli Eisenhower Komandantin Suprem të Aleatëve, raporton abcnews.al.

Gjenerali mbikëqyri zbarkimet e Ditës D në Normandi, një hap i madh drejt fitores së luftës. Menjëherë pas kësaj, Forcat Aleate u çliruan nga Franca dhe shënuan sukses në Europë. Pas përfundimit të luftës, Eisenhower ishte aq i popullarizuar sa u këshillua të kandidonte për President.

Ai mori këshillat e duhura dhe shërbeu si president nga viti 1953 deri në 1961.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu