Dëshironi të keni lëkurë në makinën tuaj? Kjo është arsyeja pse pyjet po zhduken

Pylli tropikal i Amazonës, i njohur si mushkëritë e botës, ka prodhuar prej vitesh më shumë CO2 sesa thith. Në mënyrë figurative, mushkëritë e botës janë të sëmura rëndë, të gjitha për shkak të shpyllëzimit. Shpyllëzimi ka marrë përmasa dramatike dhe hipokrizia e atyre që thërrasin autoritetet braziliane është një histori e veçantë.

New York Times është në gjurmët e një historie të madhe se si sediljet prej lëkure në vetura ndikojnë në proceset negative në pyjet e shiut. Të dhënat nga qeveria braziliane tregojnë një oreks për tokë në rezervatin natyror Jaci-Parana.

Sipas shifrave, midis janarit 2018 dhe qershorit 2021, fermat që operonin në Jaci-Paranai në tokë të pastruar ilegalisht shitën të paktën 17,700 bagëti në fermat e mesme. Blerësit ishin furnizues për tre prodhues të mëdhenj të mishit, JBS, Marfrig dhe Minerva, sipas të dhënave shtetërore dhe të korporatave.

Gati gjysma e atyre 17,700 bagëtive u blenë nga Armando Castanheira Filho, një tregtar vendas i cili ishte një nga blerësit më të mëdhenj në Jaci-Paranai dhe një furnizues i drejtpërdrejtë për të tre prodhuesit kryesorë të mishit.

Shitja i krijoi atij një gjurmë letre që fshihte se bagëtia e kishte origjinën nga ferma ilegale. Mishi i viçit përdoret në Brazil dhe eksportohet, dhe lëkura shkon në Meksikë dhe Evropë dhe përfundon në vetura të drejtuara nga italianë, amerikanë, gjermanë… Në fermat ilegale që po pastrojnë pyjet e shiut tani për tani të gjithë heshtin…

Një auditim i udhëhequr nga prokurorët në shtetin e Pará, tufa e dytë më e madhe e bagëtive në Amazon, zbuloi muajin e kaluar se JBS bleu 301,000 kafshë midis janarit 2018 dhe qershorit 2019, duke rritur 32 për qind të blerjeve të saj në vend, nga fermat që janë shkelur detyrimet për parandalimin e prerjeve të paligjshme.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu