Dy fjalët që zvogëlojnë intensitetin e çdo grindjeje, sipas ekspertëve

Unë mendoj se të gjithë tani mund të pranojmë se problemi me grindjet dhe grindjet është se ato nuk funksionojnë. Sigurisht, nuk flitet për diskutime të shëndetshme, ku ka dialog, ka respekt nga bashkëbiseduesit dhe të gjitha pikëpamjet dëgjohen.

Sidoqoftë, mosmarrëveshjet që përfundojnë në grindje intensive, me fyerje, zëra dhe karakterizime, pa ndonjë rezultat thelbësor, janë ato që shkatërrojnë marrëdhëniet tona dhe gërryejnë themelet e një “aleance” të fortë.

“Shumë çifte pohojnë se kanë vështirësi në komunikim, kur në fakt ata fillojnë një bisedë që zhvillohet në një dialog dhe grindje të nxehtë,” thotë Pat LaDouceur, një psikolog dhe këshilltar i marrëdhënieve. Është e vërtetë që shumica prej nesh e kemi gjetur veten në këtë pozicion, për të dëgjuar tjetrin të flasë, por në mendjen tonë ne tashmë jemi duke përgatitur përgjigjen, e cila është në thelb një reagim negativ ndaj asaj që dëgjojmë, pasi sa më shumë qenie egoiste ne gjithmonë duam të ketë të drejtë dhe shumicën e kohës e themi para se personi tjetër të përfundojë dënimin.

Komunikimi fillon me dëgjimin

Kate Murphy, një gazetare e New York Times dhe autore e “Ti nuk po dëgjon: Çfarë të mungon dhe pse ka rëndësi”, pohon se një frazë (e cila provon në marrëdhënien e saj) mund të heqë intensitetin e një grindjeje dhe përfundimisht ruani martesën tuaj. Sipas asaj që ajo shkruan në librin e saj, për të qenë në gjendje të zhvillojmë dialog konstruktiv (jo vetëm në nivel personal) së pari duhet të bëhemi dëgjues të mirë.

Lexoni këtu një fjalë që mund të prishë marrëdhënien tuaj.

“Nuk mjafton vetëm të bësh syrin dhe të shikosh bosh. Ne duhet të “vlerësojmë” dëgjimin. Të mendojmë për atë që mund të fitojmë nga ajo që dëgjojmë. Si të na bëjë më mirë. Cilat pyetje duhet të bëjmë për të kuptuar më mirë atë që po ndodh. Është më shumë një mendim aktiv sesa një dëgjim i thjeshtë. “Së bashku me arsyetimin e mësipërm, një frazë me dy fjalë mund të largojë tensionin dhe të çojë në një zgjidhje të qetë të çështjeve tuaja.

Nuk është tjetër veçse: “Të dëgjoj”. Psikologu pranoi se kur në një grindje burri i saj, në vend që ta kundërshtonte atë, i tha asaj këtë frazë, ajo u befasua kur e shikoi. “U ndjeva menjëherë më i qetë. Kuptova se ajo që po thosha kishte disa pasoja dhe biseda jonë mund të mos ketë përfunduar atje, por kuptova që burri im nuk është një “armik”. Ne jemi bashkë në këtë dhe përpiqemi për një qëllim të përbashkët, marrëdhënien tonë ”.

Sepse kjo frazë funksionon

“Të dëgjoj” na kthen në parimet themelore të komunikimit aftësitë e dëgjimit. Për psikologun, të dëgjosh do të thotë të mësosh. “Mosmarrëveshja e mësipërme me burrin tim mund të ishte zhvilluar krejt ndryshe. Në vend që të më thoshte se më dëgjon, ai mund të më ndërpresë dhe të japë mendimin e tij pa dëgjuar në të vërtetë atë që i thashë. Si do të përfundonim? Mundje me shumë nerva dhe një problem të pazgjidhur. Pas kësaj gjithçka ndryshoi. Sigurisht, nuk është e lehtë dhe shumë herë lodhja, intensiteti dhe nevoja për të provuar se kemi të drejtë na çojnë në rrugë të gabuar, por përpjekja ia vlen dhe gradualisht bëhet një përvojë “.

Në thelb, ky është një kujtesë e mirë: para se të flisni, duhet të dëgjoni, pavarësisht nëse jeni duke folur me partnerin tuaj ose me nënën ose të dashurën tuaj.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu