Edhe ushtrimet mund ta përshpejtojnë procesin e plakjes, shmangni gabimet që mund t’ju kushtojnë

Me kalimin e viteve, shumica prej nesh kanë fituar disa shprehi në rutinën e stërvitjes, megjithatë është e rëndësishme të dimë se ka edhe zakone të këqija – të cilat përshpejtojnë procesin e plakjes. Pavarësisht nga mosha juaj, duhet të ushtroheni rregullisht dhe të jeni aktiv.

Nëse dëshironi të plakeni me hijeshi, është thelbësore të ndërtoni dhe ruani forcën e muskujve, duke përmirësuar gjithashtu gjendjen tuaj fizike dhe shëndetin e zemrës.

Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe aktive mund të përmirësojë cilësinë e jetës tuaj dhe të zgjasë jetëgjatësinë tuaj, por disa zakone të stërvitjes bëjnë të kundërtën.

Tri zakone të këqija mund ta përshpejtojnë procesin e plakjes:

Stërvitjet e rënda që i bëni shumë shpesh

Edhe pse mund të mendoni se rregulli i përgjithshëm për stërvitjen është se sa më vështirë ta bëni stërvitjen në një kohë më të shkurtër, aq më mirë – nuk është kështu. Sigurohuni që të mos stërviteni përtej kapacitetit tuaj.

Ekziston një numër i caktuar i fibrave muskulore dhe njësive motorike që mund t’i përfshini në një seancë, ndërsa çdo gjë më shumë se kjo do të prodhojë efektin e kundërt, që do të thotë se vetëm do të lodheni.

Kur stërviteni shumë, trupi juaj gjithashtu prodhon më shumë kortizol, gjë që duhet shmangur. Shumë kortizol do të thotë shumë stres, i cili përshpejton procesin e plakjes.

Shumë stërvitje HIIT

HIIT është një formë e shkëlqyer ushtrimi. Djeg kaloritë me një ritëm më të shpejtë në krahasim me kardio të rregullt dhe gjithashtu rrit metabolizmin tuaj.

Megjithatë, e keqja e HIIT është se mund të jetë e vështirë për t’u rikuperuar, veçanërisht nëse e praktikoni atë çdo ditë dhe me ushtrime të tjera gjatë javës. Siç u përmend më parë, përpiquni të kontrolloni lodhjen dhe mos e teproni.

Injorimi i trajnimit të ‘Zonës 2’

Stërvitja në ‘Zonën 2’ – zona qëllimi i të cilës është të jetë në gjendje të mbajë një ritëm nën pragun aerobik për mbi 30 minuta – është diçka që nuk duhet ta injoroni si pjesë e rutinës suaj të fitnesit. Bërja e punës aerobike është e rëndësishme për përmirësimin e shëndetit tuaj metabolik, jetëgjatësisë, funksionit mitokondrial dhe rrahjeve të zemrës në qetësi.

Kur nuk e përfshini stërvitjen e ‘Zonës 2’ në rutinën tuaj, po i humbini këto përfitime kryesore shëndetësore dhe mund ta përshpejtoni procesin e plakjes. Rekomandohet që të përfshini dy deri në tri seanca të këtij trajnimi në rutinën tuaj, duke synuar 30 deri në 45 minuta në çdo seancë.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu