Gashi: Këto janë synimet dhe përcaktimet e VLEN-it?

“Nuk e di saktësisht nëse kemi caktuar një datë, por është ende një çështje që varet nga 80 deputetë. Duhet të gjenden 80 deputetë”, është përgjigjur kryetari i sapozgjedhur i Kuvendit të Maqedonisë së Veriut, Afrim Gashi në një intervistë për Radion Evropa e Lirë, i pyetur se si do ta realizojë premtimin nga programi i VLEN se deri në fund të vitit 2024, bullgarët do të përfshihen në preambula e Kushtetutës.

“Sa i përket koalicionit VLEN dhe mendoj se të gjithë deputetët shqiptarë do të votojnë për ndryshimet kushtetuese kur të dalin në rend dite. Pra, ne do të avokojmë për atë parim, ne do të avokojmë për integrimin e vendit tonë në Bashkimin Evropian sa më shpejt të jetë e mundur, por e dimë se është një çështje komplekse dhe ne të gjithë së bashku do të punojmë për ta bërë atë të ndodhë sa më shpejt e mundur”, thotë Gashi.

Lidhur me kërkesën për fshirjen e 20 për qindshit gjatë përdorimit të gjuhës shqipe dhe nëse kjo çështje do të aktualizohet me hapjen e Kushtetutës, Gashi është përgjigjur:

“Ne do të avokojmë për për riformulimin e formulimit fyes për gjuhën shqipe, në mënyrë që të flasim hapur me të gjitha partitë politike dhe presim të kemi një duke kuptuar se ne si shqiptarë duam që gjuha jonë në Kushtetutë të quhet ashtu siç është, me një formulim tjetër ndryshimi. Por të shohim, të fillojmë procedurën, të hapim, të hapim debatin. Po ashtu, nëse ju kujtohet, ne si Alternativë kemi kohë që po luftojmë publikisht për një tjetër amendament kushtetues, që është akti jostatutor i korrupsionit politik”, deklaroi Gashi.

I pyetur nëse VLEN do të largohet nga koalicioni qeverisës nëse deri në vitin e ri nuk miratohen amendamentet kushtetuese dhe bllokohet rruga e integrimit europian, kryetari i Kuvendit thotë:

“Ne po mundohemi të ndërtojmë institucione dhe të formojmë një qeveri, jo të mendojmë për largim. Mbetet prioriteti ynë i parë si shtet dhe si përfaqësues të partive politike dhe shqiptarëve që të avokojmë për integrimin sa më të shpejtë të vendit në BE. Ne e dimë që tani për tani është e kushtëzuar me ndryshime kushtetuese, por edhe kjo është pjesë e dialogut, por edhe nga, siç e dini, konteksti politik në fqinjësi dhe në sferën ndërkombëtare. Ka zgjedhje në Parlamentin Evropian në qershor, ka zgjedhje në Shtetet e Bashkuara. Ne presim që sa më shpejt të ketë mirëkuptim të plotë, si të gjithë aktorët, sepse kjo nuk është, si të them, një mosmarrëveshje bilaterale ndërmjet Republikës së Maqedonisë dhe Republikës së Bullgarisë. Këtu janë disa faktorë dhe të gjithë duhet të jemi në tavolinë për ta hequr këtë problem nga tryeza politike”, tha Gashi./INA/


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu