Gjermani, 300,000 njerëz do të humbasin punën e tyre

Punëdhënësit paralajmërojnë se industria e ndërtimit në Gjermani është në një krizë të madhe dhe se 300,000 vende pune mund të zhduken në dy vjet.

Normat e larta të interesit, frika nga inflacioni, kostot e larta të ngrohjes… Industria e ndërtimit është në krizë pavarësisht mungesës së rëndë të banesave në Gjermani.

Nga janari deri në gusht 2023, janë dhënë 28.3 për qind më pak leje ndërtimi për apartamente se në të njëjtën periudhë të vitit 2022. Sipas institutit të njohur IFO nga Mynihu, çdo kompani tjetër ndërtimi vuan mungesën akute të porosive, shkruajnë mediat gjermane.

Në vend të ndërtimit të 400,000 apartamenteve të reja, që u premtua nga ministrja gjermane e ndërtimit, Klara Geywitz, industria e ndërtimit pretendon se vetëm 250,000 do të ndërtohen gjatë vitit 2023.

Tre shefa të kompanive të mëdha të ndërtimit në Gjermani folën hapur për problemet e tyre për mediat gjermane.

“Kancelarja tani duhet ta bëjë ndërtimin e banesave një përparësi kryesore dhe të ruajë atë që mund të ruhet ende,” tha drejtori i një furnizuesi të madh gjerman të materialeve të ndërtimit, i cili shtoi se porositë kishin rënë me 30 për qind.

Një marrëveshje për kursimin e banesave duhet të arrihet në konferencën e ardhshme të kryeministrit në dhjetor.

“Është shansi i fundit për të parandaluar një katastrofë të banesave”, tha drejtori, i cili kërkon një amortizimin e posaçëm prej 50 për qind për sipërmarrësit privatë për të gjitha kostot e ndërtimit nga viti 2024 dhe gjithashtu i kërkon shtetit pezullimin e taksës së shitjes së pasurive të paluajtshme për pesë vjet.

“Nëse industria e ndërtimit lëkundet edhe më shumë, kërcënohet jo vetëm tranzicioni energjetik, por edhe paqja sociale në Gjermani”, beson një tjetër punëdhënës nga sektori i ndërtimit.

Ai thotë se 300,000 vende pune do të humbasin deri në vitin 2025 dhe se shumë kompani do të braktisin projektet.

Sipas tij, qiratë do të rriten në vlera rekord nëse mungesa e banesave bëhet edhe më e madhe. Për të parandaluar këtë, thotë ai, nevojiten incentiva efektive shtetërore.

“Urdhrat hyrëse për ndërtimin e shtëpive kanë rënë me më shumë se 50 për qind që nga viti i kaluar. Kjo është më se alarmante. Kjo vlen për të gjithë industrinë e ndërtimit të shtëpive,” thekson një punëdhënës i tretë nga industria e ndërtimit.

Ai shton se stimujt tatimorë për ndërtuesit e shtëpive janë të nevojshme:

“Tani ne kemi nevojë për një ulje të taksave për të gjithë privatët që ndërtojnë. Zbritja e kostove të ndërtimit nga taksat i ka dhënë tashmë një vrull Gjermanisë në ndërtimin e banesave,” thotë punëdhënësi.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu