Kafshët më jetëgjata të planetit

Një studim i publikuar në revistën Science ka arritur të vërtetojë se shumë ekzemplare të ujërave të ftohta të atlantikut të veriut që arrijnë gjatësinë deri në 5 m. janë në gjendje të rriten me 1 cm në vit, ndërsa arrijnë pjekurinë seksuale në moshën 150 vjecare.

Sipas tyre, rritja e ngadaltë është një prej arsyeve të jetëgjatësisë, të cilën kanë arritur ta përcaktojnë përmes analizimit të radikarbonit kristalin që sintetizohet nga proteinat e parinovueshme ku rihen gjurmët e eventeve radioaktive. Më poshtë janë 10 ekzemplaret më jetëgjatë të planetit.

1.Allocyttus verrucosus. 140 vjet

1

2.Hoplostethus atlanticus. 149 vjet

2

3.Aldabrachelys gigantea. 152 vjet

3

4.Acipenser fulvescens. 152 vjet

4

5.Sebastes borealis. 157 vjet

5

6.Chelonoidis nigra. 177 vjet

6

7.Mesocentrotus franciscanus. 177 vjet

7

8.Sebastes aleutianus. 205 vjet

8

9.Balaena mysticetus. 211 vjet. 20 metra e gjate dhe 152 ton

9

10. Vongola arctica. 400 vjet. është vrarë ndërsa po i analizonin moshën

10

 


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu