Kryerja e këtyre punëve të thjeshta shtëpiake mund të përmirësojë shëndetin e trurit tuaj ndërsa plakeni

Kur bëhet fjalë për të mbajtur trurin tuaj të mprehtë me kalimin e kohës, nuk ka nevojë të bëni ndonjë aktivitet të vështirë.

Në fakt, një studim i kohëve të fundit thotë se ju mund të përmirësoni funksionin tuaj njohës vetëm duke marrë një leckë ose sfungjer dhe duke bërë një pastrim të shpejtë.

Për një studim të ri të botuar në BMC Geriatrics, shkencëtarët bënë vlerësime shëndetësore dhe skanime të trurit të 66 pjesëmarrësve të moshuar që kishin funksion normal të trurit.

Ata kryen një sërë testesh njohëse, skanimesh të trurit dhe analizave të përgjithshme shëndetësore në tre raste të veçanta që shikonin se si performuan mendjet e pjesëmarrësve pas aktiviteteve shtëpiake, si largimi i pluhurit në dhoma, larja e enëve ose përgatitja e vakteve, kundrejt aktiviteteve më të strukturuara të ushtrimeve rekreative, si vrapim ose biçikletë.

Studiuesit u befasuan kur zbuluan se njerëzit që rregullisht bënin ato punë shtëpiake në dukje të zakonshme, në të vërtetë kishin më shumë lëndë gri në trurin e tyre sesa njerëzit që bënin vetëm forma më të vështira të ushtrimeve rekreative.

Lënda gri është një përbërës kritik i shëndetit të përgjithshëm të trurit; është vendi ku neuronet në trurin tuaj jetojnë dhe lëshojnë “komanda” në pjesën tjetër të trupit.

Sa më shumë lëndë gri të keni, aq më lehtë është të kryeni funksione njohëse. Shenjat e hershme të sëmundjeve degjenerative, si çmenduria ose Alzheimeri shpesh përfshijnë një rënie të lëndës gri të një personi.

Shkencëtarët ende po analizojnë së bashku pse punët e shtëpisë mund të kenë një ndikim kaq të rëndësishëm në tru.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu