Ky është vendi evropian për të jetuar, pushimi vjetor deri 5 javë dhe rroga mesatare deri 5.000 euro

Ashtu si vendet e tjera skandinave, Danimarka është e njohur për sistemin e saj të shkëlqyer të mirëqenies dhe nivelin e përgjithshëm të lumturisë në mesin e popullsisë.

Paga mesatare vjetore është rreth 49.850 euro ose rreth 4154 euro në muaj. Kur zbriten të gjitha taksat, shifra mujore është 2798 euro.

Sipas të dhënave të disponueshme të Statistikave të Danimarkës, të ardhurat mesatare të një familjeje me fëmijë janë 90,250 euro në vit, pas zbritjes së taksave.

Megjithatë, Instituti ende nuk ka nxjerrë shifra nga viti i kaluar, kështu që këto gjetje bazohen në të dhënat e vitit 2022.

Kryeqyteti Kopenhagë është qendra e biznesit të Danimarkës, kështu që të ardhurat mesatare atje janë edhe më të larta – rreth 6,970 euro në muaj. Është vlerësuar se qytetari mesatar në Kopenhagë fiton 40,000 euro më shumë në vit sesa bashkëqytetarët në pjesë të tjera të vendit.

Më së shumti fitojnë menaxherët (rreth 143 mijë euro në vit), avokatët, drejtorët dhe ligjvënësit, më pas të vetëpunësuarit, punonjësit me përvojë të caktuar dhe në fund janë studentët dhe ata që marrin ndihmë shtetërore.

Sipas një studimi të Qendrës Pew, 80 përqind e danezëve i përkasin klasës së mesme, 7 përqind i përkasin klasës së lartë dhe 14 përqind i përkasin klasës së ulët.

Siç u tha, që nga ky vit nuk ka pagë minimale ligjore në Danimarkë, por ka raste kur sindikatat nga sektorë të caktuar mund të negociojnë pagat për orë. Ekzistojnë edhe kontrata kolektive për aktivitete të caktuara.

Punëtorët thonë se pagat prej 16 deri në 18 euro në orë janë të zakonshme për punët me kualifikim të ulët dhe jo me kohë të plotë.

Nga ana tjetër, taksat janë të larta sepse një punëtor me kohë të plotë i jep shtetit rreth 30 deri në 40 për qind të të ardhurave të tij.

Ajo që është tërheqëse për Danimarkën është se punonjësit kanë të paktën pesë javë pushim vjetor dhe punojnë mesatarisht gjashtë orë në ditë.

Pas Finlandës, e cila konsiderohet si kombi më i lumtur në botë, edhe Danimarka është ndër vendet, banorët e së cilës janë më të lumturit. (EUpravo Zato/Wearedevelopers.com)


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu