Ky është vendi më i lumtur në botë, ndodhet në Evropë dhe mban titullin për të shtatëtin vit radhazi

Finlanda mori titullin e vendit më të lumtur në botë për të shtatën vit radhazi, sipas raportit për zhvillimin e qëndrueshëm që punon nën kujdesin e OKB-së.

Nota mesatare e Finlandës është 7.7, e ndjekur nga Danimarka, Islanda dhe Suedia.

Nga ana tjetër, Afganistani është në vendin e fundit të listës me 143 shtete me vlerësim 1.7, si pasojë e fatkeqësive humanitare pas rikthimit të talebanëve në pushtet në vitin 2020.

SHBA dhe Gjermania nuk janë në top 20

Është interesant fakti se SHBA-ja dhe Gjermania janë jashtë top 20 vendeve më të lumtura për herë të parë në më shumë se 10 vjet, duke zënë përkatësisht vendet e 23-të dhe të 24-ta, ndërsa Franca në vendin e 27-të.

Rënia më e madhe e lumturisë dhe rritja e lumturisë

Rënia më e madhe e lumturisë në periudhën 2006-2010 është vërejtur në Afganistan, Liban dhe Jordani, ndërsa Serbia, Bullgaria dhe Letonia kanë treguar rritjen më të madhe të lumturisë. Kjo tregon rëndësinë e ndryshimit të ndjenjave në rajone të ndryshme gjatë dekadës së fundit.

Çelësat e lumturisë

Raporti shqyrtoi gjashtë gjërat kryesore që ndikojnë në lumturinë e banorëve, duke përfshirë mbështetjen sociale, natyrën, shëndetin, lirinë, bujarinë dhe mungesën e korrupsionit.

Gjithashtu, afërsia me natyrën dhe ekuilibri mes punës dhe jetës private konsiderohen si faktorë kyç në kënaqësinë e finlandezëve.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu