Lista Serbe: Në vend të anglishtes dhe gjermanishtes nxënësit serb të mësojnë rusisht

Presidenti i Listës Serbe, Goran Rakiq dje në Beograd tha se “Një anketë u krye në mesin e nxënësve të shkollave fillore në veriun e Kosovës se cilën gjuhë të huaj do të donin të mësonin dhe përgjigja e nxënësve ishte befasuese për intervistuesit”.

Domethënë, studentët zgjodhën rusishten si gjuhën e parë të huaj që do të donin të mësonin, para gjermanishtes dhe anglishtes! Fjala vjen, pse gjuha ruse mësohet në 50 shkolla në Republikën Serbe kurse në Kosovë nuk mësohet.

Rakiq tha se sipas bashkëbiseduesve të “Novosti”, pas informacioneve nga terreni dhe interesimit të nxënësve të shkollave fillore në veriun e Kosovës, institucionet kompetente në Beograd duhet të lëvizin dhe të na ndihmojnë që ky numër të rritet edhe në veriun e Kosovës.

Presidenti i Listës Serbe, Rakiq, thotë se thotë se janë të lumtur kur dëgjojnë se nxënësit e shkollave fillore dëshirojnë të mësojnë gjuhën ruse dhe se një nga detyrat e institucioneve të qeverisë tonë, për të cilën arsimi është fillor, duhet të jetë krijimi i kushteve për mësim më masiv të gjuhës ruse në shkollat ​​e Kosovës.

Drejtori i të ashtuquajturës “Zyre për Kosovën” në Qeverinë e Serbisë, Petar Petkoviq, tha se gjuha ruse mësohet ilegalisht vetëm në një shkollë fillore në veriun e Kosovës.

Prej vitesh është thënë se gjuha ruse duhet të futet në programin tonë shkollor si gjuhë e huaj e rregullt. Nëse ka interes, duhet përdorur dhe gjuha ruse të kthehet në shkolla.

Gjuha ruse u mësua në shkollat ​​tona për një kohë të gjatë dhe pas luftës interesi filloi të bjerë dhe dalëngadalë u zhduk nga programi mësimor. Por trendet po ndryshojnë, kështu që ka mundësi që gjuha ruse të kthehet në shkolla si lëndë e rregullt – thekson Petkovic.

Fëmijët e shohin mësimin e gjuhës ruse si solidaritet për Rusinë, sepse është një fuqi që është sulmuar dhe pëson padrejtësi. Nga ana tjetër, fëmijët mund të shohin dhe dëgjojnë nga mediat se Rusia do të dalë fitimtare nga të gjitha ngjarjet dhe kjo është edhe një nga arsyet pse fëmijët duan të mësojnë gjuhën ruse – thekson Petkoviq.

Duke iu kthyer kulturës ruse Petkovic thekson se Rusia ka shumë admirues në Ballkan dhe për këtë kontribuon presidenti Vuçiq dhe ai i RS Milorad Dodik, të cilët mund të shihen shpesh në Moskë.

Marrëdhëniet e mira mes Serbisë dhe Rusisë u dërgojnë mesazhe të rinjve që t’i drejtohen kulturës dhe gjuhës ruse – theksoi Petkoviq.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu