Lufta ekonomike me Rusinë, këshilla pikante e kësaj gruaje

Nëse ngrohja reduktohet me dy gradë dhe temperatura e kondicionerit rritet me dy gradë, kjo do të kursente një sasi energjie të barabartë me gazin e tij të furnizuar nga Rusia nga gazsjellësi Nord Stream 1.

Ndërsa evropianët përgatiten për mungesën e gazit të shkaktuar nga lufta ruse kundër Ukrainës, presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen përsëriti thirrjen e saj për konsumatorët që të kursejnë energjinë.

“Nëse njerëzit në të gjithë Bashkimin Evropian reduktojnë ngrohjen me vetëm dy gradë dhe rrisin temperaturën e kondicionerëve gjithashtu me dy gradë, do të kursehet një sasi energjie e barabartë me gazin e saj të furnizuar nga Rusia nga gazsjellësi Nord Stream 1 në Detin Baltik”, tha diplomatja europiane.

“Pra, ka shumë potencial në këtë,” tha ajo pas samitit të BE-së në Bruksel.

Burimet e energjisë duhet të jenë të ndryshme dhe është e nevojshme të investohet në burimet e rinovueshme, shtoi ajo.

Furnizimi me energji i Evropës është në rrezik në rritje pasi Moska ndërpret furnizimin me gaz si përgjigje ndaj sanksioneve perëndimore të vendosura për luftën kundër Ukrainës fqinje.

Shumë vende evropiane janë shumë të varura nga energjia ruse dhe Rusia tashmë ka ndërprerë plotësisht furnizimet për 12 shtete të Unionit, tha von der Leyen.

Gjermania është ndër ato që përballet me një reduktim drastik, megjithëse Berlini po nxiton të reduktojë varësinë e vendit nga energjia ruse.

Ministri i Ekonomisë Robert Habeck u bëri thirrje gjithashtu konsumatorëve të kursejnë energjinë. Përveç kësaj, së fundmi ajo shpalli një nivel të dytë të “gadishmërisë” për planin e emergjencës së gazit të qeverisë.

“Është më mirë të shpresosh gjithmonë për më të mirën, por të përgatitesh për më të keqen. Dhe kjo është pikërisht ajo që ne po bëjmë tani”, tha von der Leyen, duke thënë se procesi filloi në fillim të këtij viti.

Megjithëse nevojiten masa kombëtare që synojnë tregjet e brendshme, kreu i Komisionit bëri thirrje gjithashtu për veprime të koordinuara në të gjithë BE-në, duke thënë se nevojitej një analizë e detajuar e situatës.

Agjencia e saj rishikoi të gjitha planet kombëtare të emergjencës për të siguruar që të gjithë të ishin gati për kufizime të mëtejshme të furnizimit, tha von der Leyen.

Agjencia po punon me industrinë dhe 27 shtetet anëtare të BE-së për një plan evropian për të reduktuar kërkesën emergjente.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu