Maqedonia do të federalizohet pavarësisht se a do të hyjë në BE, vlerëson analistja bullgare

Zornica Ilieva, gazetare dhe analiste e politikës ndërkombëtare nga Bullgaria, vlerëson se Maqedonia nuk do ta shmangë federalizimin edhe nëse hyn në Bashkimin Evropian, sepse, sipas saj, ajo është e vetmja çështje kyçe e mbetur për shqiptarët në vend.

Pas Marrëveshjes së Ohrit, shqiptarët jo vetëm që morën të drejtat e tyre, por para tyre mbeti vetëm një çështje tjetër – federalizimi i Republikës së Maqedxonisë së Veriut. Ky është shqetësimi i madh i maqedonasve. Ata shpresojnë se me hyrjen e tyre në BE kjo nuk do të ndodhë. Jo, do të ndodhë, sepse potencialin më të madh integrues në Ballkan e ka grupi etnik shqiptar, pavarësisht nëse është në Shqipëri, Kosovë apo Maqedoni. Të gjitha vendimet në Maqedoni merren jo vetëm me pjesëmarrjen e partive shqiptare, por edhe në bazë të asaj që thonë ato. Pa ata nuk mund të ketë qeveri, pa to nuk mund të merret asnjë vendim. Ata janë në pushtetin vendor. Ortodoksët nuk jetojnë më në Tetovë, Maqedoninë perëndimore dhe Tirana ushtron ndikim të drejtpërdrejtë në Maqedoninë Veriorr. Është fakt”, tha Ilieva për televizionin bullgar “Pogled”.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu